Zo kom je de feestdagen wel door

kerstmis nieuwjaarDecember staat berucht om al het lekkers wat je dan kan eten en veel mensen komen in die periode wel een pondje (of 2, 3) aan.
Wist je alleen dat je hiervoor wel 3500 kcal extra moet eten (of drinken)?
Om aan deze hoeveelheid calorieën te komen moet je bijna 40 glazen wijn drinken (zie Alcohol) of bijna 500 gram mayonaise eten!
Dit zijn natuurlijk absurde voorbeelden, maar de calorieën tikken wel snel aan.
Een glaasje wijn hier, een stukje stokbrood met kruidenboter daar. Kerststol maakt een heerlijk ontbijt waar je wel een paar ochtenden zoet mee bent en nog geen week later staan de oliebollen alweer op tafel.
Het is gelukkig maar 1 keer per jaar, maar als je aan het afvallen bent kan dit wel erg frustrerend zijn.
In mijn blog Geniet, maar snack met mate heb ik al meerdere tips gegeven en daar kan je ook zien hoeveel calorieën de meest gegeten voedingsmiddelen bevatten. In dit blog bespreek ik de feestdagen zelf.

Voordat we met de dagen zelf beginnen is dit de belangrijkste tip: eet alles alleen op de dagen zelf.
Zo zijn kerstkransjes natuurlijk heerlijk, maar maak de verpakking pas op kerstochtend open.
Voor Sinterklaas geldt natuurlijk hetzelfde. Pepernoten en marsepein zijn hartstikke lekker, maar je geniet er het meeste van als je ze alleen op Sinterklaasavond eet.

Focus op alle feestdagen sowieso op kwaliteit en niet op kwantiteit en ga alleen voor de extraatjes waar jij ECHT van kunt genieten.
Dat is beter voor je smaakpapillen en je taille. 😉

Het Sinterklaasavond Stappenplan

Of je het nu met je (klein)kinderen, familie of vrienden viert, met Sinterklaas wordt je doodgegooid met lekkers. Kruidnootjes, pepernootjes, speculaas, chocoladeletters, marsepein en het altijd veel te harde strooigoed, voor iedereen is er wel wat.
Je kan het helaas ook steeds eerder kopen waardoor het nog moeilijker is om het niet mee te nemen. En als het eenmaal in je kast ligt, ligt het er vaak niet lang.
Je maakt het jezelf een stuk makkelijker door het pas op het laatste moment te kopen en het bij kleine verpakkingen te houden.
snackgroenteOp de avond zelf kan je het volgende stappenplan aanhouden:

 1. Maak ’s avonds een goed vullende en sfeervolle Tomatensoep met Tortellini of andere soep zodat je minder de neiging hebt om teveel te snoepen.
 2. Houdt je chocolademelk suikerarm door het met melk(vervanger) (200 ml) en 100% cacaopoeder (2-3 tl) te maken. Geraspte kokos en kaneel zijn verrassend lekkere zoetmakers, maar je kan natuurlijk ook zoetjes gebruiken.
 3. Drink niet teveel alcohol en suikerhoudende drankjes.
 4.  Ga uit de buurt van al het lekkers zitten zodat je minder geneigd bent om alles gedachteloos op te eten en je er meer moeite voor moet doen.
 5. Maak zelf borrelnootjes en zet lekkere snackgroenten op tafel met een dipsausje gemaakt van magere yoghurt, peterselie en bieslook en wat zelfgemaakte hummus.
 6. Eet je chocoladeletter niet in 1 keer op en neem bijvoorbeeld iedere middag een stukje bij thee.

Het Kerstmis stappenplan

Je kan natuurlijk helemaal losgaan met de kerst, maar je kan met een paar simpele stappen je calorie inname gemakkelijk beperken.

 1. Doe het ’s ochtends rustig aan en start met een kerstbrunch.
  Houdt het bij 1 plakje kerststol met een laagje boter en neem er een bakje kwark (of zuivelvervanger) met 2 stuks klein gesneden fruit erbij (dan heb je je fruit alvast binnen). Ontbijtmuffins zijn ook erg lekker.
 2. Neem je erna koffie? Houdt het alleen bij koffie.
  Heb je visite of ga je op visite? Neem dan hooguit een volkoren koekje zoals een gemberkoekje of een haver en rozijn koekje. Een plakje bananenbrood is ook erg lekker.
  Is er alleen taart? Neem dan gewoon een klein stukje en eet deze langzaam en met kleine hapjes zodat je er extra van geniet.
 3. Ga even een frisse neus halen.
 4. Heb je ondanks de brunch toch nog behoefte aan een kleine lunch?
  Neem dan 1 volkoren boterham met een dun laagje mager beleg en 1 dun plakje kerststol, wat snackgroenten en een glas karnemelk (of zuivelvervanger).
  Een grote kom groentesoep met 1 geroosterde volkoren boterham en een gepocheerd ei is ook erg lekker en zo kom je ook gelijk aan wat extra groente die dag. Of neem gewoon 1-2 volkoren boterhammen met snackgroenten en een glas (karne)melk.
 5. Maak borrelnootjes als middag snack en vergeet ook de snackgroenten niet. Staan er ook toastjes op tafel? Neem er maar 1 of 2 en geniet er extra van.
 6. Maak nog een lekkere wandeling of ga een stukje fietsen.
 7. Houdt het bij het avondeten bij 1 glas wijn (of 2 halve glazen) en eet je niet overvol.
  Als je zelf het kerstdiner verzorgt kan je natuurlijk kiezen voor een gezonder gangenmenu. Begin bijvoorbeeld met een kleine kom pittige wortelsoep of pompoensoep, neem als hoofdgerecht kalkoen met quiche en eindig met bananenijs.
  Of koop natuurlijk een goede kwaliteit écht ijs zodat je er extra van kunt genieten.
  Als je liever gourmet kan je ook gaan voor lekkere hapjes zoals mini-quiches of snij eens een paar zalmwraps in plakjes.  Bonenburgers kan je ook in het klein maken en je gasten zelf laten bakken. Je kan ze zelfs mini kikkererwt-spelt pannenkoekjes of kleine pizza’s laten maken. Bak hiervoor wel eerst zelf even de pizzabodem en snij deze in stukjes zodat de pizzaatjes snel klaar zijn. Zet “topping” opties zoals geraspte kaas, groente en tomatenpuree in leuke schaaltjes op tafel.
 8. Eindig de avond met een lekkere kop verse munt-, anijs- of gemberthee in plaats van nog meer hapjes en wijn. Dit is goed voor de spijsvertering.
 9. Vier je ook 2de kerstdag? Houdt dan een vergelijkbaar schema aan.

Mijn persoonlijke schema is super simpel.
Niet ontbijten is een stuk beter voor mijn darmen dus ik start de dag rond een uur of 1 met een lekkere maaltijd met een plak kerststol met grasboter, een kom kwark met fruit en muesli en een glas karnemelk.
’s Middags staan er ongetwijfeld nootjes en kerstkransjes op tafel die ik alleen neem als ik honger heb en ’s avonds geniet ik heerlijk van de kerstmaaltijd (meestal gourmet) en neem ik alles waar ik die avond echt trek in heb.

Het Oudejaarsavond stappenplan

Oud en nieuw wordt meestal wat minder uitgebreid gevierd, maar die oliebollen, appelbeignets en appelflappen happen altijd zo lekker weg.

 1. Houdt het overdag bij gezonde en goed vullende maaltijden.
  Denk hierbij aan havermout met fruit als ontbijt, een lekkere groentesoep of salade bij de lunch, een kerrie pompoenschotel als avondeten en sla de tussendoortjes over door slimmer te eten.
 2. Drink ook nu weer niet teveel. Alcohol bevat tenslotte veel calorieën en je krijgt er trek door. En houdt het bij voorkeur bij één glas champagne om middernacht of toast met bruiswater zodat je de volgende ochtend zeker weten niet opstaat met een kater. 😉 Let ook op de overige vloeibare calorieën zoals frisdrank en sapjes.
 3. Eet simpelweg niet teveel. Houdt ’s avonds bijvoorbeeld 1 oliebol/hapje per 2 uur aan. Met een volle maag gaan slapen verstoord alleen maar je nachtrust.

Algemene tips

 • Heb je eten over? Vries het in en/of geef het mee aan je gasten.
 • Begin ruim op tijd met het inkopen zodat je niet met 4 boodschappentassen loopt te slepen (dit is een goede workout, maar het is wel extra stressvol).
 • Veel recepten kan je gemakkelijk de dag van te voren maken.
 • Eet datgene wat jij het lekkerste vind en zeg gewoon “Nee” tegen alles waar jij geen behoefte aan hebt.
 • Focus op slimmer eten.
 • Schep van alles wat je lekker vind maar een klein beetje op zodat je van alles kunt genieten zonder dat je buikpijn krijgt.
 • Maak je er niet teveel zorgen over.
  Het zijn maar een paar dagen in het jaar en je kan er goed voor compenseren door de week erop extra gezond te eten.
  Januari is een populaire maand om geen alcohol te drinken en dat kan al een hoop schelen. Als je je dagelijkse glas wijn laat staan verlies je bijna een pond per week. Door een hele maand niks te drinken is het ook gelijk een goede manier om erna te minderen. Dat is beter voor je gezondheid, je taille en je portemonnee.