Wondermiddeltjes

Je kent ze wel: Wondermiddeltjes!
De Wonderpil waarmee je binnen 3 maanden 50 kilo afvalt, het Wondersmeerseltje waarmee je eindelijk van je buikvet afkomt en de Wondershake die je nodig hebt om spieren op te bouwen.
Het is alleen jammer dat het allemaal geldverspillerij is.
Als ze echt zouden werken dan had tenslotte niet half Nederland overgewicht, want het merendeel is er bewust mee bezig.
Helaas geloven veel mensen nog steeds in wondermiddeltjes doordat de verkopers ervan met zoveel overtuigende onderzoeken en recensies komen. Die in 99% van de gevallen nep of slecht zijn en je nooit leest of het gewicht/de probleemzone na 5 jaar nog steeds verbeterd is.
En laat ik daarom de Wonderdiëten natuurlijk niet vergeten die meestal alleen maar voor het jojo-effect zorgen. Deze bespreek ik hier: Diëten.
Ik moet toegeven dat de Wondermiddelen meestal wel wat doen en wat ze precies doen, zal ik je nu kort uitleggen.

Afslankthee

Het klinkt te mooi om waar te zijn. Je drinkt een paar kopjes thee per dag en de kilo’s vliegen eraf!
Helaas is het gewicht wat eraf gaat alleen maar vocht of ontlasting. Vochtafdrijvers en/of laxeermiddelen zijn de hoofdingrediënten van deze thee’s en ze helpen niet om je vetpercentage te verlagen. Ze kunnen daarentegen wel voor uitdroging en luie darmen zorgen.
Minimaal 4 kopjes groene thee per dag drinken kan iets helpen, maar ook dit effect is minimaal zoals je hier kan lezen: Afvaltrucjes die niet de moeite waard zijn.

Afslankpillen

Ook deze bevatten vaak laxeermiddelen en/of vochtafdrijvers. Er zijn pillen die je stofwisseling versnellen en daarmee onder andere je schildklier en hart kunnen aantasten. Hiernaast zijn er gelukkig ook iets onschuldigere pillen die vezels en bv. chroom of azijn bevatten die ervoor zorgen dat je iets minder snel trek krijgt. Je kan echter ook gewoon overstappen op volkoren producten, voldoende groente en fruit eten en dressing op basis van azijn op je salade’s doen. Dan weet je tenminste wat erin zit en vermijd je schadelijke stoffen. Er vallen jaarlijks nog steeds doden door het gebruik van afslankpillen en vooral afslankpillen van het internet zijn vaak erg gevaarlijk.

Afslankshakes

Deze bevatten naast laxeermiddelen, vochtafdrijvers, vezels en/of chroom alleen maar extra eiwit. Eiwit zorgt ervoor dat je langer vol zit. Je kan echter ook een boerenomelet op een volkoren boterham nemen of een bakje volle yoghurt met fruit en muesli zonder toegevoegde suikers en vetten.

Afslank cremes

Ze beloven plaatselijk vetverlies, maar het enige wat je ervan krijgt is een zachte huid (als je geluk hebt). Plaatselijk vetverlies is onmogelijk. Door gezond te eten en meer te bewegen kan het wel zijn dat je buik opeens platter wordt, omdat je darmen beter gaan werken. Ontlasting en gassen hopen dan namelijk niet meer zo op.
Door toevoegingen te vermijden kan het ook zijn dat delen van je lichaam minder opgezwollen zijn als je daar gevoelig voor bent. En wat dacht je van vochtophopingen door een gebrek aan vocht? Door voldoende (water) te drinken verdwijnen deze ook.

Maaltijdvervangers

De ideale oplossing! Je hoeft niet op de calorieën te letten en je valt vanzelf af. Het is helaas vaak een eiwitrijk crashdieet waarbij het gevaar van het jojo-effect weer om de hoek loert. Gezonde voeding, in de juiste hoeveelheden, is nog altijd de beste vervanging.

Sportrepen en -shakes

Deze eiwitverrijkte sportmiddelen zijn absoluut niet nodig als je gezond eet, zelfs niet als je veel sport.
We eten vaak al relatief eiwitrijk en wat extra eiwitrijke producten zoals kip, eieren en zuivelproducten zijn al voldoende om aan de extra eiwitten te komen die belangrijk zijn voor de spieropbouw.

Superfoods

Je valt ervan af, je huid verbeterd, je darmen worden gereinigd, je kanker verdwijnt etc etc.
Het ene “Superfood” heeft nog meer claims dan het andere, maar deze hebben zelden een wetenschappelijke basis en er bestaat gewoon niet 1 voedingsmiddel wat alles bevat wat we nodig hebben dus het is over het algemeen alleen maar geldklopperij.
Sommige “Superfoods” zijn wel een goede aanvulling op je standaard eetpatroon. Zo is quinoa erg gezond en een lekkere afwisseling van rijst of pasta, maar hoef je het echt niet dagelijks te eten.

Conclusie

Er is bestaat helaas geen snelle en blijvende manier om af te vallen. Je kan echter wel gezond en blijvend op jouw juiste gewicht komen door je leefstijl te verbeteren. Wees bewust van wat je allemaal eet, eet slimmer, verminder toegevoegde suikers, vetten en zouten en probeer voldoende te bewegen.
Ik kan je hier uiteraard mee helpen als je door de bomen het bos niet meer ziet.
Het 10 Stappenplan is hier erg geschikt voor, maar een eenmalig Voedingsconsult kan je ook al op weg helpen.
Wil je juist aankomen? Ook daarvoor zijn ze zeer geschikt, want een gezonde leefstijl is voor iedereen goed.