Veelgestelde vragen

Wat is een Gewichtsconsulent?

Als Gewichtsconsulent adviseer, begeleidt en motiveer ik gezonde mensen met gewichtsproblemen (zoals over- of ondergewicht) en/of voedingsvragen naar een gezond eet- en leefpatroon.
Naast informatie en tips over gezonde voeding, voldoende beweging en bijvoorbeeld stressvermindering, is het vooral belangrijk dat je als cliënt leert hoe je gemakkelijk blijvende leefstijlveranderingen kan maken zodat je gewicht nooit meer een probleem zal zijn.

Tijdens iedere afspraak worden er struikelblokken besproken. Zo zorgen bijvoorbeeld onwetendheid over gezonde voeding, maar ook stress en emotie-eten vaak voor overgewicht.
Ook ondergewicht kan een probleem zijn waarbij ik als Gewichtsconsulent kan helpen.
Voor, tijdens en na de zwangerschap kan ik je ook veel steun bieden zodat je die periodes zo goed mogelijk doorkomt.

Hiernaast begeleidt ik vaak mensen die gewichtsproblemen en gezondheidsproblemen willen voorkomen (preventieleer).

Doordat ik niet meer aan de vele achterhaalde adviezen vast wil zitten ben ik niet aangesloten bij de zorgverzekeraars (die het toch maar zelden vergoeden). Dit betekent dat het helaas niet vergoed wordt, maar ook dat ik veel meer tijd voor je heb en ik plan de afspraken altijd erg ruim in.

Gewichtsconsulent of Diëtist?

Heb je een gezondheidsprobleem zoals diabetes of een voedselallergie waarvoor je een specifiek dieet moet volgen dan is een Diëtist de aangewezen persoon. Een dieet is een voedingspatroon die om medische redenen aan specifieke eisen moet voldoen ten behoeve van een individu. In de volksmond wordt de term dieet echter voornamelijk gebruikt voor tijdelijke, en soms extreme, eetpatronen waarmee mensen hopen af te vallen.

Kinderen worden vaak begeleidt door een Diëtist. Omdat ik de specialisatie “Gewichtsconsulent: begeleiden van kinderen” heb gedaan, mag ik ook kinderen met een beginnend/dreigend overgewicht begeleiden.
Bij kinderen tot 14 jaar is het vooral belangrijk dat ze, bij overgewicht, niet meer aankomen zodat ze uit hun overgewicht groeien en zo op een gezond gewicht komen. Zolang kinderen nog groeien, mogen ze in principe niet afvallen. Dit is om te voorkomen dat ze tekorten krijgen en een groeiachterstand krijgen. Kinderen met zwaar overgewicht worden altijd begeleid door een Diëtist. (Zie Begeleiding van kinderen).

De Gewichtsconsulent is dus geschikt voor bijna iedereen die een gezond(er) gewicht en leefstijl wil of zeker wil weten dat hij/zij gezond eet.

Schrijf je een dieet voor?

Nee, door steeds gezondere keuzes te maken, heb je geen “dieet” nodig om op jouw juiste gewicht te komen. Je hoeft dus geen calorieën te tellen, vet of koolhydraten te vermijden of shakes en pillen te nemen. Je krijgt wel een voorbeeld dagmenu en voldoende uitleg om het gemakkelijker te maken om gezondere keuzes te maken. Een gezonde(re) leefstijl, zonder verboden producten, is alles wat je nodig hebt en ik kan je daarbij helpen.

Bied je ook afslankproducten aan?

Nee, ik ben er 100% van overtuigd ben dat iedereen met gezonde leefstijl op zijn of haar gezonde gewicht kan komen en blijven.
Je hebt hiervoor geen dure “wondermiddelen” nodig. Als deze echt hielpen, dan bestond overgewicht tenslotte niet meer.

Gezonde leefstijl?

Gezonde leefstijl = gezond eten + voldoende bewegen + niet roken + niet teveel alcohol + ontspanning + voldoende slapen.

Een gezonde leefstijl kan (de kans op) veel gezondheidsproblemen verminderen en het zorgt ervoor dat je gemakkelijker op jouw juiste gewicht blijft.