In verband met het coronavirus geldt er een mondkapjesplicht in mijn thuiskantoor. E-Coaching is altijd mogelijk.

Veelgestelde vragen

Wat is een Gewichtsconsulent?

Een Gewichtsconsulent adviseert, begeleidt en motiveerd gezonde mensen met gewichtsproblemen (zoals over- of ondergewicht) of voedingsvragen naar een gezond eet- en leefpatroon. Naast informatie en tips over gezonde voeding en voldoende beweging, is het vooral belangrijk dat de cliënt leert hoe hij/zij gemakkelijk blijvende leefstijlveranderingen kan maken zodat het gewicht nooit meer een probleem zal zijn.

Tijdens iedere afspraak worden er struikelblokken besproken. Zo zorgen bijvoorbeeld onwetendheid over gezonde voeding, maar ook stress en emotie-eten vaak voor overgewicht.
Ook ondergewicht kan een probleem zijn waarbij de Gewichtsconsulent kan helpen.
Voor, tijdens en na de zwangerschap kan een Gewichtsconsulent veel steun bieden en ervoor zorgen dat moeder en kind de zwangerschap wat betreft voeding en beweging zo goed mogelijk doorkomen.

Naast begeleiding bij gewichtsproblemen geven veel Gewichtsconsulenten ook advies en voorlichting bij bedrijven, buurthuizen, instellingen en op scholen.

Hiernaast behandeld de Gewichtsconsulent vaak mensen die gewichtsproblemen en gezondheidsproblemen willen voorkomen (preventieleer).

De beroepsnaam Gewichtsconsulent is niet beschermd en iedereen mag deze gebruiken en misbruiken. Let er daarom op dat je een Gewichtsconsulent kiest die is aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulten Nederland (BGN).

Ik doe aan Afstandsbegeleiding en waardoor je altijd bij mij terecht kunt.

Gewichtsconsulent of Diëtist?

Heb je een gezondheidsprobleem zoals diabetes of een voedselallergie waarvoor je een specifiek dieet moet volgen dan is een Diëtist de aangewezen persoon. Een dieet is een voedingspatroon die om medische redenen aan specifieke eisen moet voldoen ten behoeve van een individu. In de volksmond wordt de term dieet echter voornamelijk gebruikt voor tijdelijke, en soms extreme, eetpatronen waarmee mensen hopen af te vallen.

Kinderen worden vaak begeleidt door een Diëtist. Omdat ik de specialisatie “Gewichtsconsulent: begeleiden van kinderen” heb gedaan, mag ik ook kinderen met een beginnend/dreigend overgewicht begeleiden. Bij kinderen tot 14 jaar is het vooral belangrijk dat ze, bij overgewicht, niet meer aankomen zodat ze uit hun overgewicht groeien en zo op een gezond gewicht komen. Zolang kinderen nog groeien, mogen ze in principe niet afvallen. Dit is om te voorkomen dat ze tekorten krijgen en een groeiachterstand krijgen. Kinderen met zwaar overgewicht worden altijd begeleid door een Diëtist. (Zie Begeleiding van kinderen).

De Gewichtsconsulent is dus geschikt voor bijna iedereen die een gezond(er) gewicht en leefstijl wil of zeker wil weten dat hij/zij gezond eet. Iets wat bijvoorbeeld erg belangrijk is voor en tijdens de zwangerschap.

Schrijf je een dieet voor?

Nee, door steeds gezondere keuzes te maken, heb je geen “dieet” nodig om op jouw juiste gewicht te komen. Je hoeft dus geen calorieën te tellen, vet of koolhydraten te vermijden of shakes en pillen te nemen. Je krijgt wel een voorbeeld dagmenu en voldoende uitleg om het gemakkelijker te maken om gezondere keuzes te maken. Een gezonde(re) leefstijl, zonder verboden producten, is alles wat je nodig hebt en ik kan je daarbij helpen.

Waarom is het slecht om snel af te vallen?

Lichaamsvet is de opslagplaats van afvalstoffen. Als je te snel gaat afvallen, wordt het sneller in je lichaam losgelaten dan dat je lichaam het kan verwerken. Hier kan je flink ziek van worden.
Door rustig af te vallen (0.5-1 kg per week), met gezond eten en voldoende beweging, krijgt je lichaam niet alleen de tijd om de afvalstoffen te verwerken, maar ook de juiste voedingsstoffen om deze goed te verwerken.

Bied je ook afslankproducten aan?

Nee, ik ben er 100% van overtuigd ben dat iedereen met gezonde voeding en voldoende beweging op zijn of haar gezonde gewicht kan komen en blijven. Je heb hiervoor geen dure “wondermiddelen” nodig. Als deze echt hielpen, dan bestond overgewicht tenslotte niet meer.

Gezonde leefstijl?

Gezonde leefstijl = (gezond eten + voldoende bewegen + niet roken + ontspanning)

Een gezonde leefstijl kan (de kans op) veel gezondheidsproblemen verminderen en zorgt ervoor dat je gemakkelijker op gewicht blijft.

Hoe zit het met vergoedingen?

Ik ben aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) waardoor je bij een toenemend aantal verzekeraars een gedeelte of zelfs alles vergoed kan krijgen. Dit gaat niet van je eigen risico af.
Kijk hier of jouw verzekering er bij zit.
Bij kinderen onder de 18 jaar geldt de verzekering van de ouders.

Print Friendly, PDF & Email