Begeleiding van kinderen

gewichtsverloopkaart kinderenIk heb in 2013 de specialisatie “Begeleiden van kinderen” gedaan en ik mag hierdoor, naast volwassenen, ook kinderen vanaf 4 jaar begeleiden (tot 4 jaar worden ze begeleidt door het consultatiebureau).

Veel dingen gelden voor zowel kinderen als volwassen. Het grootste verschil is echter dat kinderen onder de 14 jaar in principe niet mogen afvallen. Dit is om te voorkomen dat ze een voedingsstoffen tekort krijgen en daarmee een groeiachterstand krijgen.
Onder de 14 jaar is de kans gelukkig groot dat ze uit hun overgewicht groeien, maar daarvoor zijn er wel een paar veranderingen nodig om te voorkomen dat ze nog meer aankomen. Gewichtsbehoud is bij kinderen dus belangrijker dan afvallen.

Het is soms lastig om in te schatten of je kind overgewicht heeft. De gewichtsverloopkaarten van het Voedingscentrum kunnen hierbij helpen.
Klik op de onderstaande links om ze te bekijken.
Gewichtsverloopkaart jongens
Gewichtsverloopkaart meisjes
De BMI kan ook een goede indicatie zijn. Zie Waardentabel kinderen voor de juiste waarden.

Heeft je kind overgewicht of ondergewicht of wil je gewoon zeker weten of er wel gezond gegeten wordt, dan zijn jullie van harte welkom.

Ben je 16 jaar of ouder en wil je niet dat je ouders meekomen? Dan mag je ook alleen komen. Het is natuurlijk wel erg belangrijk om alles met je ouders te bespreken.

Zie ook: Oorzaken van overgewicht (door de jaren heen).