Wegen vs Meten

wegen vs metenDit is iets wat ik bij bijna iedere cliënt opnieuw moet uitleggen dus het leek me wel handig om er een stukje over te schrijven.

Wegen is een makkelijke manier om je gewicht te bepalen, maar staar je niet blind op deze, soms frustrerende, cijfertjes. Je gewicht kan namelijk heel gemakkelijk fluctueren door wat je eet, drinkt en doet. Dit verschil kan wel oplopen tot 3 kilo per dag!
Weeg je daarom of dagelijks en kijk naar je gemiddelde gewicht (tel het van alle dagen op en middel het door het aantal dagen) OF stop met wegen en houdt het op een andere manier bij.

Veelvoorkomende redenen van een fluctuerend gewicht zijn:

 • Je houd meer vocht vast door een zout- of koolhydraatrijke maaltijd de dag ervoor. Koolhydraten houden 2-3 keer hun gewicht in vocht vast en zout en suiker zorgen er ook voor dat je meer vocht vasthoudt.
 • Je bent veel vocht kwijtgeraakt door zweten of alcoholgebruik. Dit gewichtsverlies is alleen maar vocht en het is belangrijk om dit weer aan te vullen.
  Alcohol kan er in de dagen erna trouwens ook juist voor zorgen dat je meer vocht vasthoudt dus kijk daar niet raar van op.
 • Je bent spieren aan het opbouwen. Hier wordt je slanker van, maar minder snel lichter. Spieren nemen namelijk minder ruimte dan vet in.
 • Heb je spierpijn? Dan houden je spieren tijdelijk wat meer vocht vast en dit kan je terugzien op de weegschaal.
 • Je bent nog niet volledig naar de wc geweest.
 • Je draagt zwaardere of lichtere kleding tijdens het wegen.
 • Je bent verandert van leefstijl en je lichaam moet hier nog aan wennen.
 • Je bent als biologische vrouw (bijna) ongesteld, zwanger of in de overgang. Hormonale veranderingen in deze periodes zorgen ervoor dat je meer vocht vasthoudt.

Zoals je ziet zijn er veel redenen voor om je weegschaal niet als enige hulpmiddel te gebruiken als je bezig bent met afvallen of aankomen. Het meten van je taille is over het algemeen veel betrouwbaarder.

taille-metenJe taille zit ongeveer halverwege je onderste rib en de bovenkant van je heup en deze kan je heel gemakkelijk vinden door even opzij te buigen.

Je kan je taille het beste als volgt meten:

 1. Ga ontspannen rechtop staan met je benen op heupbreedte van elkaar.
 2. Doe het meetlint op de juiste plaats en let erop dat deze recht is (het is het makkelijkste om voor een spiegel te staan).
 3. Adem uit, kijk recht voor je uit en meet je taille.

Voor vrouwen is een gezonde taille minder dan 80 cm en voor mannen is dit minder dan 94 cm.
Hierboven heb je een vergrote kans op aan gewicht gerelateerde gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2.
Als je een erg brede bouw hebt dan kan je ook de touwtjesmethode aanhouden. Hierbij knip je een stuk touw af wat even lang is als jouw lichaamslengte. Vouw deze dubbel en gebruik het om je buikomtrek ter hoogte van je navel.
Als de uiteinden elkaar niet raken dan is de kans heel erg groot dat je teveel visceraal vet hebt.
Je kunt natuurlijk ook gewoon een meetlint gebruiken. Als je bijvoorbeeld 170 cm lang bent dan mag je buikomtrek niet breder dan (170 : 2 =) 85 cm zijn.
Als je van nature een smalle taille had dan is deze methode niet nauwkeurig genoeg,

Je taille wordt over het algemeen alleen iets beïnvloed door het vasthouden van vocht en het eten van iets wat niet goed gevallen is.

Het beste wat je kan doen tegen het vasthouden van vocht is:

 • Voldoende bewegen.
 • Voldoende drinken (1.5 – 2 liter per dag).
 • Eet wat meer groente en fruit met een hoog vochtgehalte (bv. komkommer, meloen en ananas).
 • Eet niet te zout, dit houdt namelijk vocht vast.
 • Eet niet te suikerrijk. Teveel suiker kan ervoor zorgen dat zout langer in je lichaam blijft.

Als je regelmatig opgeblazen bent dan kan het zijn dat je een (lichte) intolerantie voor een voedingsmiddel of combinatie van voedingsmiddelen hebt. Opeens erg vezelrijk eten kan er ook voor zorgen dat je opgeblazen raakt, maar een stressvolle dag kan ook de oorzaak zijn. Zie darmmicrobioom voor meer informatie hierover.
Zie ook Factoren die je gewicht kunnen beïnvloeden voor overige redenen.

Als dit allemaal niet helpt dan kan het geen kwaad om even langs te gaan bij je huisarts.
Langdurig veel vocht vasthouden kan namelijk duiden op een hoge bloeddruk, oedeem of hormonale problemen. Regelmatig opgeblazen zijn kan weer duiden op intoleranties en darmproblemen.

Als je een standaard weegschaal hebt (die alleen je gewicht meet), kan je deze beter inruilen voor een simpel meetlint. Of je houdt je kleding in de gaten. Als deze ruimer wordt, dan ga je de goede kant op met afvallen. Je kunt ook wekelijks foto’s van jezelf maken in dezelfde outfit en houdingen. Zelfs als je gewicht en taille niet veranderen dan kan het zijn dat je het wel op je foto’s ziet.
In een app zoals MeThreeSixty kan je het ook makkelijk bijhouden. De omtrekmaten kloppen trouwens niet echt, maar je kan alles wel makkelijk vergelijken met elkaar.

Heb je moeite met afvallen? Maak dan vandaag nog een afspraak!