Wat is een gezond gewicht?

gewicht gezondEen gezond gewicht is heel persoonlijk en onder andere afhankelijk van je bouw en erfelijke eigenschappen. Ook kan de hoeveelheid spieren je gewicht sterk beïnvloeden.
Hiernaast is het belangrijk om stil te staan bij hoe lang je dit gewicht al hebt. Als je al jaren te zwaar bent, dan is je lichaam daar aan gewend. In dit geval is het beter om eerst 5-10% van je gewicht kwijt te raken en een half jaar stabiel te blijven voordat je verder gaat met afvallen. Houdt ook nu weer 5-10% aan. Afvallen zal een stuk langer duren, maar je verkleint de kans op jojo-en aanzienlijk.

Voor de gemiddelde persoon wordt de richtlijn BMI gebruikt om te bepalen of iemand een gezond gewicht heeft.
Deze berekening gaat as volgt:
BMI=gewicht/(lengte x lengte).
[Het gewicht is in kg en de lengte in cm.]
Een BMI tussen de 18.5 en 25 wordt als gezond beschouwd.

Zoals je ziet wordt er geen rekening gehouden met iemands bouw, vetpercentage of de hoeveelheid spieren. Dit is dan ook de reden dat ik naast je gewicht, ook je vetpercentage en taille bijhoud. Een gezonde taille is voor de meeste vrouwen minder dan 80 cm en voor mannen minder dan 94 cm.

Een gezond gewicht en een goede taille zeggen op zich ook nog niks. Zo kunnen mensen zeer ongezond leven en toch, op het eerste gezicht, goede waardes hebben. Een ongezonde leefstijl vergroot namelijk de kans op visceraal vet, waardoor mensen alsnog jong welvaartsziekten kunnen krijgen en soms wel een kwart van hun leven ziek doorbrengen. Mijn weegschaal meet, naast het normale vetpercentage, daarom ook de viscerale vetwaarde.

Het is eigenlijk het belangrijkste dat je een gezonde leefstijl* hebt, omdat dit de kans hart- en vaatziekten en ouderdomskwaaltjes kan verminderen. In combinatie met een gezond gewicht verminderd dit de kans op deze kwalen nog meer. Dit is dan ook de reden dat ik “Het PuurGezond 8 Stappenplan” aanbied. Hierin worden alle aspecten van een gezonde leefstijl behandeld zodat je op jouw gezonde gewicht uitkomt en gezonder ouder wordt.

Zie BMI, Taille, BMR en vetpercentage voor alle waardes en berekeningen.

*Gezonde leefstijl = (gezond eten + voldoende bewegen + ontspanning + niet roken + weinig/geen alcohol)

Print Friendly, PDF & Email