• “Ik pas eindelijk mijn oude kleding weer.”

  Print Friendly, PDF & Email
 • “Ik ben heel anders gaan eten en ik vind het heerlijk!”

  Print Friendly, PDF & Email
 • “Ik heb veel aan onze gesprekken gehad en ik begin eindelijk van mijn emotie-eten af te komen.” 

  Print Friendly, PDF & Email
 • “Ik had nooit gedacht dat gezond eten zo simpel was.”

  Print Friendly, PDF & Email
 • “Wat fijn dat ik eindelijk iemand had die naar me luisterde.” 

  Print Friendly, PDF & Email
 • “Ik heb heel veel aan het Zwangerschapsconsult van vorig jaar gehad en ik kwam er vandaag achter dat ik zwanger ben!”

  Print Friendly, PDF & Email
 • “Ik weet eindelijk wat wel waar is. Laat al die goeroe’s maar praten.”

  Print Friendly, PDF & Email
 • “Ik ben echt super blij met je Afstandsbegeleiding. Ik kon op Curaçao niemand vinden.”

  Print Friendly, PDF & Email
 • Dit is de eerste keer dat ik tijdens de vakantie niet ben aangekomen.”

  Print Friendly, PDF & Email
 • “Ik heb eindelijk het idee dat ik weer controle over mijn eten heb.”

  Print Friendly, PDF & Email
 • “Gezond blijven voor mijn familie is een heel goed stimulans om mijn leefstijl blijvend te verbeteren.”

  Print Friendly, PDF & Email
 • “Ik heb eindelijk een “dieet” voor de rest van mijn leven.”

  Print Friendly, PDF & Email
 • “Ik durf eindelijk weer normaal te eten.”

  Print Friendly, PDF & Email

Visceraal vet

Visceraal vet, beter bekend als buikvet, is het vet dat zich, ter bescherming, om de organen bevindt in de romp en in de buik.

buikvet visceraal vet
Visceraal vet
Klik op het plaatje voor een grotere versie.

Het grote probleem van visceraal vet is dat het niet duidelijk zichtbaar is.
Zo kan iemand met veel zichtbaar (subcutaan) lichaamsvet een lage viscerale vetwaarde hebben en iemand met weinig zichtbaar lichaamsvet een hoge viscerale vetwaarde.
Het schijnt zelfs zo te zijn dat 40% van de “slanke” mensen van binnen toch te dik zijn.

De beste manier om de viscerale vetwaarde te bepalen is met een CT- of MRI scanner, dit is uiteraard erg duur en niet te doen. Gelukkig kunnen sommige bio-impendantie weegschalen (zoals de mijne) dit ook. Dit kan uiteraard nooit zo nauwkeurig als een medische scan, maar het geeft je wel een goed idee van hoe het ermee staat.
De taille meting is ook een goede aanduiding. Voor vrouwen is het belangrijk om deze onder de 80 cm te houden en voor mannen onder de 94 cm.

Voor visceraal vet zijn er eigenlijk maar 2 groepen waardes die belangrijk zijn: minder dan 12 en meer dan 12. Deze staan dus voor de hoeveelheid visceraal vet. Een viscerale vetwaarde van minder dan 12 is goed. Is het hoger dan 12? Dan geeft het een vergrootte kans op verschillende gezondheidsproblemen (zie ook metabool syndroom). Teveel visceraal vet is gevaarlijk, omdat het onder andere de organen in de verdrukking brengt. Zo worden obese mensen bijvoorbeeld kortademig, omdat ze niet alleen extra gewicht mee moeten slepen, maar ook omdat de longen minder de ruimte hebben door het vet. De lever raakt ook van binnen vervet en kan zijn ontgiftende functie niet goed meer uitvoeren. Visceraal vet produceert ook verschillende stofjes zoals vetzuren, hormonen en ontstekingseiwitten. Deze vergroten de kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, Diabetes Type 2 en een hoog cholesterol.

Als je waarde te hoog is, is het belangrijk om je leefstijl te veranderen door gezonder te gaan eten, meer te gaan bewegen, maar ook door voor voldoende rust te zorgen. Het viscerale vet wordt dan vanzelf minder en je zult merken dat je je veel beter gaat voelen.
Crashdiëten schijnen averechts te werken dus doe het rustig aan of neem contact met me op voor een (online) begeleiding of een Voedingsconsult. Je kan ook langs komen voor Meten is weten.

Print Friendly, PDF & Email

50 Reacties op Visceraal vet

 • Ik heb zelf geen visc vet zo weinig dat het niet gemeten kon worden is dit ook goed? Ik sport 7x in de week en ben 16 jaar oud

  • Amanda

   Beste Gregor,

   Onder de 18 jaar is het bepalen van het visceraal vet vaak erg moeilijk, omdat je nog in de groei bent. De meeste weegschalen geven het daarom niet eens aan.
   Als je zoveel sport, dan is de kans ook klein dat je je daar echt zorgen over hoeft te maken. Vooral op jouw leeftijd.
   Ik wil je trouwens wel aanraden om in ieder geval 1 dag in de week niet te sporten. Je lichaam heeft tenslotte ook z’n rust nodig en voorkom je dat je overbelast wordt.

   Groetjes,
   Amanda

 • Ik ben afgevallen van een waarde van 41 naar nu 12 ik wil nu nog een kilo of 13 afvallen dan ben ik tevreden.

 • Zo veel sporten als Gregor dote is niet gezond

  Je krijgt problemen met overtraining

  Met gevolgen, dat je slechter gaat slapen, je rustpols wordt te hoog, en je maximale hartslag kun je niet meer halen.

  Gevolgen ook voor je nachtrust

  Verder je lichaam krijgt een te kort aan eiwitten

  Ik heb een bmi van 28.

  Dit zegt dus niets over over gewicht en vet massa zoals visceraal vet

  Sporten moet je met beleid doen

  • Amanda

   Daar ben ik het helemaal mee eens. Teveel bewegen werkt averechts.
   De BMI zegt inderdaad voor 1 persoon inderdaad niet veel. Het is ook eigenlijk alleen geschikt voor het bepalen van data bij grote groepen mensen. Ik gebruik daarom naast de BMI ook de taille meting. Die zegt veel meer. Met mijn BIA weegschaal wordt ook het vetpercentage bepaald en de viscerale vetwaarde (zie Waardetabel).

   Groetjes Amanda

   • Maar bij taille meting heb je geen idee ofhet om subcutaan of visceraal vet gaat! Mijn taille is wel boven de 80 cm geweest terwijl mijn visceraal vet gehalte op 6 stond, dus helemaal prima!

    • Amanda

     Ik heb daarentegen ook wel omgekeerde resultaten gezien. Zo heb ik vorig jaar nog iemand begeleidt die op het eerste gezicht voldeed aan alle waarden, maar waarbij het viscerale vet toch te hoog was, omdat hij zo ongezond at en niet sportte. Dit is ondertussen gelukkig al een stuk beter geworden.
     Groetjes,
     Amanda

 • Ik heb een vraagje. Je legt uit dat voor visceraal vet er twee waardes zijn die er toe doen. namelijk onder de 12 en boven de 12. Maar 12 wat? Hoe kan ik meten of ik onder of boven de 12 zit?

  groetjes Cristel

  • Amanda

   Best Cristel,

   De waarde van 12 is iets wat speciale weegschalen (zoals de mijne) aangeven. Dit is dan ook 1 van de redenen dat ik aparte Wegen en meten consulten heb.
   Je kan zelf de taille meting als richtlijn gebruiken.

   Groetjes,
   Amanda

   • Ik zit dit eens door te lezen omdat ik ook een weegschaal heb die visceral vet meet,en die van mij geeft het cijfer 8 aan.
    Dit blijkt dus gezond te zijn.
    Maar als ik mijn middel meet kom ik op 101 cm en dat is dus weer gevaarlijk.
    Hoe kan deze twee metingen dan toch zo verschillend zijn???

    De ene zegt gezond en de andere zegt gevaarlijk????

    • Amanda

     Beste Yvonnne,

     Ik snap dat dit verwarrend is, maar dat komt omdat je je subcutane vet vergeet. Dit is het vet dat net onder de huid zit (zie plaatje).
     Als je viscerale vetwaarde 8 is en je taille 101 cm, heb je dus geen gevaarlijke hoeveelheid vet tussen je organen, maar heb je wel teveel onderhuids vet. Dit vet is minder gevaarlijk, maar het is nog altijd iets wat voor bijvoorbeeld extra slijtage in je gewrichten zorgt en is daarom ten nadele is voor je gezondheid.
     Groetjes,
     Amanda

 • Hallo,

  Ik ben bang dat ik te veel visceraal vet opgeslagen heb. Ik ben 23 jaar en doe aan bodybuilding. Even wat info op een rijtje;

  – 1,80m lang
  – 67 kg
  – 11% vetpercentage (ongeveer)
  – 20.7 BMI
  – Supersnel metabolisme
  – Eet 3000 Kcal per dag

  Nu is mijn lichaam in topvorm, maar irriteer ik mij mateloos aan mijn buik. Ik heb absoluut geen vet teveel op mijn buik, want mijn buikspieren zijn goed zichtbaar, maar wanneer ik mijn buik compleet relax dan lijkt het wel alsof ik zwanger ben. Ik heb van alles geprobeerd, vacuum workouts, geen gluten meer, noem maar op. Nu ik dit lees ben ik ervan overtuigd dat het vet tussen de ingewanden is. Mijn vraag is nu:

  Hoe kan ik dit het beste verbranden? Ik heb ik in 2 jaar geen minuut aan cardio besteed behalve het fietsen naar mijn werk. Dit omdat ik veel te snel verbrand en zoveel mogelijk spiermassa wil bouwen. Heeft u tips?

  • Amanda

   Hallo,

   Met jouw waardes mag je absoluut niet klagen, maar ik snap dat het erg frustrerend kan zijn als je “zwanger” lijkt door een opgezwollen buik.
   Cardio kan inderdaad helpen en dit betekend echt niet dat je moet stoppen met je krachttraining. Met interval training (HIT of HIIT) kan je een uur standaard cardio training in 15 minuten stoppen waardoor je genoeg tijd hebt om je spieren te trainen.
   Hiernaast kan voeding een groot verschil maken. Ik weet niet wat je precies eet, maar een gezond dieet met voldoende vezels en gezonde vetten kan helpen.
   Een opgezwollen buik kan trouwens ook wijzen op bijvoorbeeld (lactose) intolerantie of het prikkelbaar darm syndroom (PDS). Lactose intolerantie kan je gemakkelijk testen door een tijdje alle melkproducten te vermijden zoals melk, yoghurt en kaas (controleer ook de etiketten van alles wat je eet en drinkt) en je eiwitten uit lactosevrije producten te halen zoals lactosevrije melk of bijvoorbeeld ongezoete sojamelk. PDS is lastiger te achterhalen, want iedereen heeft iets andere symptomen en producten waarop ze reageren. De huisarts is hier de aangewezen persoon voor om dit te achterhalen of om je in ieder geval door te sturen naar de MLD specialist.

   Ik hoop dat dit je vraag iets heeft beantwoord en ik wil je echt aanraden om even langs je huisarts te gaan om een intolerantie of PDS uit te sluiten.

   Groetjes,
   Amanda

 • Ik heb net een hele mooie weegschaal gekocht.
  Ikben n vrouw 52 jaar 1.78.
  70 kilo, 22.1 BMI, Tot nog toe super..
  Maar nu snap io de waardes even niet meer…..
  30.7 vet
  14.9 kcal
  Buikvet 5

  Buikvet is dus heel goed. Begrijp ik.
  Maar is het gewone vet en de Kcal dan ook goed???

  I
  Ik hoor graag je reactie..
  Groet Peggy

  • Amanda

   Beste Peggy,

   Bij dit soort weegschalen zit er vaak een boekje bij met de betekenissen, want ik snap 14.9 kcal ook niet. kcal is de wetenschappelijke naam voor calorieën dus ik zou niet weten wat ze daarmee bedoelen.
   Buikvet 5 is inderdaad goed, want een waarde onder de 12 geeft aan dat er niet teveel visceraal vet is. Ik weet alleen niet hoe nauwkeurig dit gedaan wordt op jouw weegschaal. Heeft je weegschaal een handvat zoals de mijne? (Zie startpagina.) Als er namelijk geen handvat is, meet de weegschaal alleen maar de waardes van je benen. Weegschalen met een handvat zoals de mijne meten wel het hele lichaam. Dit geld ook voor je vetpercentage.
   30.7 vet zal wel je vetpercentage zijn en als je in mijn waardetabel kijkt ( https://gezond-gewicht.info/werkwijze/waardentabellen/waardentabel/ ) kan je zien dat deze goed is voor jouw leeftijd.

   Met een BMI van 22.1 is de kans groot dat je waarden goed zijn hoor. Vergeet alleen niet om ook je taille te meten. ( https://gezond-gewicht.info/bmi-bmr-vetpercentage-en-taille-2/#t ) Dit kan soms meer zeggen dan de waarden van een weegschaal.

   Groetjes,
   Amanda

 • Beste Amanda, ik heb 3 maanden geleden bij een diëtist geweest en toen stond mijn orgaanvet op 4, nu heb ik weer gemeten bij sportschool en algehele vetpercentage is van 31 naar 24 procent gegaan, heb veel meer spieren gekregen, maar mijn orgaanvet staat opeens op 8! Kan dit of heeft een van de 2 weegschalen verkeerd gemeten?

  • Amanda

   Beste M,

   Er is altijd verschil tussen weegschalen, maar 4 punten is behoorlijk groot. Vergeet alleen niet dat je orgaanvet (viscerale vetwaarde) ook afhankelijk is van hoe gezond je eet en je vochtpercentage. Zo heb ik nu een cliënte die 40 kg overgewicht had, maar omdat ze zo gezond eet toch begon met een vetwaarde van 9 (ze is ondertussen 10 kg kwijt en haar vetwaarde is 7). Het omgekeerde heb ik ook meegemaakt. Zo had een cliënt een gezond gewicht, maar wel een vetwaarde van 15 omdat hij heel ongezond at.
   Je vochtpercentage is ook belangrijk. Als je een tijdje minder hebt gedronken kan een weegschaal je waardes minder goed meten en zal je vetwaarde hoger zijn.
   Een weegschaal is natuurlijk ook maar een apparaat wat niet altijd even goed werkt. Daarom gebruik ik ook altijd een meetlint om de taille te controleren en doe ik bij sporters ook altijd een handmatige meting.
   Controleer je taille eens. De kans is groot dat dit een heel ander beeld geeft.
   Groetjes Amanda

 • Hallo,

  Mijn taille omtrek is 86 cm, en mijn viscerale vetwaarde is 5,5 (volgens een fitcheck), kan dit wel?

  Groetjes Karin

  • Amanda

   Hallo Karin,

   Er zijn diverse soorten fitchecks dus ik weet niet hoe nauwkeurig deze is. Het is echter wel mogelijk. Je viscerale vetwaarde is grotendeels afhankelijk van je leefstijl en iets minder van je gewicht. Zo heb ik bijvoorbeeld een cliënte gehad met een vetwaarde van 9 en een taille van 98 cm. Ze at erg gezond en bewoog voldoende, maar ze at gewoonweg teveel.
   Groetjes,
   Amanda

 • Hallo Karin,
  De weegschaal op de sportschool geeft een vetpercentage van 25,3%,
  Als lenge 181, buik 94, nek 44 en leeftijd 48 ingeef in mijn app is het vetpercentrage 18,3% ????
  Wat betrouwbaar?

  • Amanda

   Hallo Jos,

   Apps zijn over het algemeen zeer onbetrouwbaar dus ik zou eerder uitgaan van de weegschaal. Ook weegschalen zijn niet altijd even nauwkeurig en een handmatige meting, mits goed uitgevoerd, kan dan het nauwkeurigste zijn.
   Zelf kijk ik altijd het meeste naar het gewicht, de taille meting en de bouw van iemand.
   Groetjes,
   Amanda

 • Ik heb zelf een Tanita weegschaal met handvat. Ik lees hier dat visceraal vet een waarde heeft. Ik vraag mij af hoe mijn weegschaal dat “meet”? Is het een soort van percentage van je totale vetpercentage of is het een rekensommetje, zoals de weegschaal bv je bmi of bmr uitrekent?

  • Amanda

   Hallo Annelies,

   Deze wordt berekent aan de hand van de verschillende soorten weerstand die de weegschaal meet (net zoals de spiermassa en het vet- en vochtpercentage), maar deze is niet afhankelijk van het vetpercentage.
   Mensen kunnen namelijk een laag vetpercentage hebben, maar een hoge viscerale vetwaarde. De Engelse benaming voor deze mensen is TOFI. Dit betekent Thin Outside, Fat Inside.

   Groetjes,
   Amanda

 • Hallo,
  Ik heb mij laatst aangemeld bij een sportschool en ben daar gewogen en gemeten.
  Het bleek dat ik een visceraal van 11 had, Nou heeft de meneer van de sportschool mij een briefje meegegeven voor
  de dokter omdat hij dit te hoog vond?.
  De middelomvang is 100,5 cm
  Hier lees ik dat je twee groepen hebt nl 12/12 omdat ik ga sporten zal dit toch uiteindelijk lager gaan worden niet?
  moet ik nou toch naar de dokter?
  Wat denkt u?…….

  • Amanda

   Hallo Frans,

   11 is bijna te hoog, maar ik zou niet weten wat de huisarts daar aan zou moeten doen. Een gezonde leefstijl begint bij jezelf en het is in ieder geval al hartstikke goed dat je bent begonnen met sporten.
   Met een middelomvang van 100.5 cm zit je wel te hoog, minder dan 94 cm is goed voor de meeste mannen, dus ik zou ook zeker eens naar je eetpatroon kijken en wat kilo’s proberen af te vallen.
   Afvallen bestaat voor 80% uit gezond eten en maar 20% uit voldoende bewegen dus gezond eten is de snelste manier van afvallen (je sport vooral om je lichaam gezond te houden). Diëten werken niet dus ik wil je aanraden om eens een paar dagen bij te houden hoeveel je eet in de Eetmeter van het Voedingscentrum. Ik durf te wedden dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je denkt.
   Als je er zelf niet helemaal uitkomt kan je natuurlijk altijd een afspraak maken voor persoonlijke begeleiding. Dit kan ook via ecoaching. Ik ben aangesloten bij de BGN dus het kan zijn dat je dit volledig vergoed krijgt van je zorgverzekering.
   Succes!
   Groetjes,
   Amanda

 • Ik ben fat outside thin inide. visc. 5. lichaamsvet 34%. ben 22 kilo lichter. dan vorig jaar. gewicht nu 1/2 jaar gelijk. Hardloop 4xpw. eet gezond en toch deze hand voet meting waardes. En een taille die van 105cm naar 81cm is gegaan. Heb jij daar een verklaring voor? En misschien belangrijker. Wat doe ik er aan? Ik ben inmiddels topfit, alleen mijn weegschaal laat me in de steek.

  • Amanda

   Hallo M.E.W.,
   Sommige mensen hebben van nature een hoger vetpercentage dan anderen en het is natuurlijk ook altijd maar de vraag hoe nauwkeurig je weegschaal is. Een handmatige vetmeting kan in dit geval uitsluitsel geven. Hiernaast is het natuurlijk ook belangrijk om naar het geheel te kijken. Kijk ook eens naar je BMI en WHR (die berekeningen kan je hier vinden). Een taille van 81 cm is trouwens bijna goed voor een vrouw en goed voor een man, maar dat kan nog best het hogere vetpercentage verklaren.
   De standaard tips om je vetpercentage te verlagen zijn gezond eten en voldoende bewegen en als je al een tijd stilstaat kan het helpen om ook aan krachttraining te gaan doen en het hardlopen af te wisselen met interval training. Het is ook belangrijk om eens te kijken naar hoeveel je nu eet. Misschien zijn je porties net iets te groot of juist net iets te klein waardoor je stil blijft staan.
   Hier kan ik nu natuurlijk verder niks over zeggen.
   Groetjes,
   Amanda

   • Hoi Amanda. Fijn dat je zo snel reageert. ik ben echt superfit he. Dat is het rare. Van maat 44 naar 34 gegaan. Bmi van 22.5 whr van 0.83(kan beter, maar als je bedenkt dat mijn buikomvang vorig jaar 105cm was, ik dit echt kerngezond en is het een wonder dat ik nog zo strak uit de strijd ben gekomen). Ik doe aan intensieve intervaltraing, ik loop eens in de week 10km nuchter in mijn eerste hartslagzone. Ik ben uberhaupt een hele snelle hardloper geworden dus aan mijn conditie en doorzettingsvermogen ligt het ook niet.
    k eet wat ik bij de gewichtsconsulent heb geleerd…..En toch blijft mijn Karada scan zeggen dat mijn vetpercentage onveranderd hoog is. Zal ik het er maar gewoon op houden dat dat bij nou eenmaal zo is?

    • Amanda

     Hoi M.E.W.,
     Zo te lezen ben je hartstikke goed bezig en dan is de kans inderdaad heel erg groot dat je natuurlijke vetpercentage gewoon relatief hoog is. Iedereen is anders en alle waarden zijn gebaseerd op gemiddelden van duizenden en soms zelfs miljoenen mensen. Er zullen altijd uitschieters zijn. Het belangrijkste is nog altijd om een gezonde leefstijl te hebben en de rest is mooi meegenomen.
     Groetjes,
     Amanda

 • Hallo, interessant artikel, dank! Ik ken pas sinds kort het onderscheid tussen visceraal en onderhuids vet. Dit is heel leerzaam.
  Ik zit qua visceraal vet gelukkig op een veilige 3.

 • Normaal doe ik niet vaak aan reacties, maar ik wil toch even aangeven dat ik echt goed is uitgelegd! ik heb veel sites moeten doorzoeken om de informatie te vinden die ik wou vinden. En hier staat het gewoon duidelijk, makkelijk en allemaal aangegeven. Erg blij mee!

 • Hi ik ben een vrouw van 50 jaar. Ik ben 1.76 cm lang en weeg 60 kilo. Mijn vetpercentage is 18 en mijn viceraal vet is 3. Ik doe 5x per week aan krachttraining en eet gezond. Ik eet 2300 tot 2500 kcal per dag omdat ik anders afval en dat is niet nodig met mijn gewicht. Mijn lichaam is prima maar mijn buikomvang is helaas 81 cm. Ik eet gezond, sport genoeg. Hoe kan het dat mijn buik in verhouding dik blijft?

  • Amanda

   Beste Marieke,
   Ik snap dat het erg frustrerend is, maar er zijn altijd meerdere factoren die mee kunnen spelen. Denk maar aan aanleg en bouw, maar ook intoleranties. Zo kan het zijn dat je constant opgeblazen bent door iets wat je regelmatig eet of drinkt zonder dat je er verder last van hebt. Veelvoorkomende zijn lactose-, fructose- of een glutenintolerantie of zelfs zoiets als overgevoelig zijn voor zoetstoffen. Vocht of vet vasthouden is ook iets waar ik gelijk aan moet denken en dat kan meerdere oorzaken hebben. Stress, een slecht zoutbalans (te veel of te weinig), hormonen etc.
   Het is heel erg lastig om hier direct wat van te zeggen, maar ik hoop dat je wat aan mijn antwoord hebt.
   Met vriendelijke groet,
   Amanda

 • Beste Amanda,

  Wat een interessant artikel! Erg duidelijk. Ik vraag me alleen het volgende af: ik ben 30 jaar en 172 cm. Ik weeg 66kg, heb een BMI van 22,2. Mijn viscerale vetwaarde is 3, maar mijn vetpercenatge is 32%. Dit vetpercentage vind ik in verhouding hoog. Hoe kan het dat dit zo hoog is? Ik zie er nl niet dik uit oid. En zijn er nog specifieke tips om dit percentage te verlagen, naast sporten en gezond eten?
  Groetjes, Caro

  • Amanda

   Beste Caro,
   Bedankt voor je compliment. 🙂
   Je vetpercentage is deels genetisch bepaalt en als het goed verdeelt over je lichaam is zal je er inderdaad niet veel van zien. Voor je leeftijd is het net ietsjes te hoog, maar dat zou je gemakkelijk kunnen verlagen door, inderdaad, te sporten en gezond te eten.
   Krachttraining en interval cardio zijn wat betreft sporten de beste manier om je vetpercentage te verlagen en PuurGezond eten is voor iedereen goed en doordat de voedingsstoffen verhoudingen beter zijn zie ik bij mijn cliënten vaak dat alleen daardoor al het vetpercentage verminderd.
   Succes!
   Met vriendelijke groet,
   Amanda

 • Hallo Caro, vrouwen mogen een hoger vetpercentage hebben dan mannen mede vanwege borsten en heupen. Wellicht heb jij grotere borsten en/of heupen dat zou een verklaring kunnen zijn. Groet Hans

  • Amanda

   Je verhoudingen kunnen inderdaad ook een (klein) verschil maken.
   Bij mijn cliënten meet ik ook altijd het vetpercentage per zone (linkerarm, rechterarm, romp, linkerbeen en rechterbeen) en dan zie je nog beter hoe het vet zich verdeelt. Dit kan je met het oog vaak al zien, maar niet bij iedereen.
   Met vriendelijk groet,
   Amanda

 • Heyhoi,
  Ik ben 19 jaar, en week momenteel 85,7 kg.
  Ben momenteel 2.02 meter lang en heb een visceraal vet percentage van 1%.. moet ik mij zorgen maken?
  Ik voel me verder anders wel prima!
  Ik train vanaf volgende week ook voor de Marathon van Rotterdam.
  Inmiddels ook al een flinke poos lid van de sportschool/zwembad.
  Circa 6 tot 7 x sport ik per week.

  • Amanda

   Hoi Jochem,
   Met een BMI van 21 en een viscerale vetwaarde van 1 zou ik me in principe geen zorgen maken hoor. Je leeftijd speelt ook mee en een lagere waarde hoeft niet slecht te zijn. Als je BMI te laag zou zijn dan zou het wel een probleem kunnen zijn.
   Het is goed dat je lekker aan het sporten bent, maar met zo’n schema moet je oppassen dat je niet overtraind raakt. Houdt altijd 1 rustdag per week aan waarop je niet traint. Op een relaxte manier sporten mag, maar doe het lekker rustig aan.
   Groetjes,
   Amanda

 • Beste,

  Ik ben een jonge vrouw van 25 en maak mijn een beetje zorgen over mijn gezondheid.. Hieronder mijn gegevens/waarden:
  – lengte: 176 cm
  – gewicht: 55,2 kg
  – BMI: 17.76
  – Vetpercentage: 23,3%
  – viscerale vetten: 2%
  – tailleomtrek: 67
  Verder dien ik nog te melden dat ik PDS en fibromyalgie heb.
  Ik heb een lage weerstand en de laatste weken zelfs al last van spierafbraak..
  Ik denk dat het misschien een idee is om mijn viscerale vetten wat omhoog te proberen krijgen..
  Maar nu is mijn vraag, hoe doe je dat?

  • Amanda

   Beste Emmelien,
   Het is altijd beter om een lage viscerale vetwaarde te hebben dan een hoge, maar aan je ondergewicht en iets te lage vetpercentage kan je wel wat doen.
   Ik zou eens op zoek gaan naar een diëtist die gespecialiseerd is in het (FODMAP dieet). Door erachter te komen waar jij slecht tegen kan is de kans groot dat je darmen een stuk rustiger worden en je wat kunt aankomen.
   Meer sporten, en dan vooral krachttraining, is een goede manier om spierafbraak tegen te gaan. Gezien je fibromyalgie zou ik dit wel onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut starten. In principe mag je alles gewoon doen, maar het is bij jou extra belangrijk dat je alles goed opbouwt zodat je zo min mogelijk napijn hebt en het ook daadwerkelijk kunt opbouwen. Geef hierbij altijd duidelijk je grenzen aan, maar geef het niet op. Ik heb zelf last van chronische pijn (door een mislukte dubbele hernia operatie) en ik weet hoe pittig het is.
   Succes!
   Groetjes,
   Amanda

 • hoi ik weet niet of ik te veel visceraal vet heb in mijn lichaam ik heb niet zo weegschaal die dat doet
  belangerijke info
  bmi: 15.6
  leeftijd: 12
  taille: 55cm
  gewicht: 40 kilo
  lengte: 1.60m
  en ik sport veel

 • Wat leuk dat je na al die jaren nog steeds reageert.

  Ook ik zit nu een beetje met iets.
  Ik ben een vrouw, 25 jaar en sinds eind september dit jaar bekend met borstkanker. Ik ben nu bezig met chemo en immunotherapie en daarom vanmiddag naar fysio geweest voor behoud conditie.
  Hier bleek dat ik een vetpercentage had van 33%(!) bij een gewicht van 64,kg (weeg ik al sinds mijn 14e) en lengte van 174cm. Denk een gevalletje van TOFI terwijl ik naar mijn idee altijd wel gezond en gevarieerd eet.. en ook actief ben. Geen harde sporter maar wel altijd vlot zeg maar. Ik vraag mij af hoe het dan kan dat mijn vetpercentage zo groot is. Ik zal sowieso navraag doen bij mijn oncoloog, maar kwam dit ook tegen wat leerzaam is. Daarbij niet geheel onbelangrijk gezien visceraal vet vaak wordt gezien in combinatie met borstkanker…! En ze weten bij mij de oorzaak nog niet…

  • Amanda

   Beste Suus,
   Ik probeer mijn website altijd up to date te houden. 🙂
   Gezien je diagnose (heel veel sterkte ermee!) zou ik er niet al te veel op focussen. Het kan een reserve zijn die je misschien hard nodig zult hebben.
   Maar als antwoord op je vraag: een hoger vetpercentage is pas een probleem als het zich vooral op je buik bevind. Dat kan namelijk wijzen op teveel visceraal vet.
   Als het vooral op je heupen en billen zit of over je gehele lichaam verdeeld is en je taille netjes onder de 80 cm is, dan kan het zelden kwaad. Het is altijd belangrijk om naar je hele lichaam te kijken.
   Ik ben ook iemand bij wie het vet overal zit. Mijn vetpercentage is 30% terwijl mijn taille maar 70 cm is en mijn viscerale vetwaarde 2.
   Sterkte!
   Groetjes,
   Amanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.