Visceraal vet

visceraal vet

Visceraal vet, beter bekend als buikvet en orgaanvet, is het vet dat zich, ter bescherming, om de organen bevindt in de romp en in de buik.
Visceraal vet heeft een slechte naam en dat is helaas niet voor niks.
Het grote probleem van visceraal vet is namelijk dat het kan gaan opstapelen tussen en ook in je organen waardoor deze minder goed kunnen werken.
Doordat het intern zit en je het niet als het zichtbare subcutane vet kan vastpakken, kan dit heel langzaam opbouwen en vage klachten geven zonder het duidelijk zichtbaar is hoeveel je ervan hebt.
Zo kan iemand met veel zichtbaar lichaamsvet een lage viscerale vetwaarde hebben en iemand met weinig zichtbaar lichaamsvet een hoge viscerale vetwaarde.
Zo’n 25% van de bevolking met een gezond vetpercentage heeft alsnog teveel orgaanvet en als je morbide obesitas hebt kan dit zelfs oplopen 80%!.

 

In de plaatjes hieronder kun je zien hoe het eruit ziet.

buikvet visceraal vet
Visceraal vet
Klik op het plaatje voor een grotere versie.

De beste manier om de viscerale vetwaarde te bepalen is met een CT scan en ook DEXA scans zijn behoorlijk nauwkeurig, maar dit is uiteraard erg duur en niet te doen. Gelukkig kunnen sommige bio-impendantie weegschalen (zoals de mijne) dit ook. Dit kan uiteraard nooit zo nauwkeurig als een medische scan, maar het geeft je wel een goed idee van hoe het ermee staat.
De taille meting is ook een behoorlijk goede aanduiding. Voor vrouwen is het belangrijk om deze onder de 80 cm te houden en voor mannen onder de 94 cm.

Voor visceraal vet geven de meeste weegschalen een waarde waarvan het belangrijk is om het volgende te onthouden: minder dan 12, en het liefst minder dan 6, geeft aan dat je een gezonde viscerale vetwaarde hebt en erboven is teveel.
Dan geeft het namelijk een flink vergrootte kans op verschillende gezondheidsproblemen (zie ook metabool syndroom) doordat je organen, zoals ik net al schreef, dus verdrukt worden en het ook in de organen gaat zitten waardoor ze minder goed kunnen functioneren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een slecht lopende motor die helemaal vol zit met prut en al jaren niet goed gesmeerd kan worden…
Hierdoor kan je bijvoorbeeld kortademig worden als je obesitas hebt, omdat je niet alleen extra gewicht mee moeten slepen, maar ook omdat de longen minder de ruimte hebben door het vet. Je lever kan door het vervetten ook bijvoorbeeld minder goed z’n ontgiftende functie uitvoeren en hetzelfde gebeurt met je alvleesklier waardoor er vaak al snel Diabetes Type 2 ontstaat.
Visceraal vet produceert ook verschillende stofjes zoals vetzuren, hormonen en ontstekingseiwitten welke ook nog eens de kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, Diabetes Type 2 en een hoog cholesterol vergroten.

Als je waarde te hoog is dan is het belangrijk om je leefstijl te verbeteren door gezonder te gaan eten met niet teveel zout, toegevoegde suikers en alcohol, meer te gaan bewegen, maar ook door voor voldoende rust te zorgen. Het viscerale vet wordt dan vanzelf minder en je zult merken dat je je veel beter gaat voelen.
Crashdiëten werken averechts dus lijn verstandig.
Kom je er zelf niet uit? Maak dan vandaag nog een afspraak voor persoonlijke (online) begeleiding of een Voedingsconsult. Vooral mijn Valorieën methode is een zeer efficiënte manier om je viscerale vet snel te verminderen, omdat het eerst focust op je lichaam gezonder maken door vooral het viscerale vet te verbranden en dan pas het subcutane vet.
Je bent altijd welkom voor Meten is weten om te kijken hoe het met jouw viscerale vet zit voordat je de beslissing maakt om de begeleiding te starten.

Leestip: Vet belangrijk
Luister ook naar: Welvaartsziekten deel 1: insulineresistentie en hart- en vaatziekten en Welvaartsziekten deel 2: overgewicht en obesitas en kanker.