Om mijn 10 jarige bestaan te vieren krijg je heel 2022 10% korting op alle pakketten!

Een mondkapje is optioneel als je dat liever hebt.
E-coaching blijft altijd mogelijk.

Visceraal vet

Visceraal vet, beter bekend als buikvet en orgaanvet, is het vet dat zich, ter bescherming, om de organen bevindt in de romp en in de buik. Visceraal vet heeft een slechte naam en dat is helaas niet voor niks.
In de plaatjes hieronder kun je zien hoe het eruit ziet.

buikvet visceraal vet
Visceraal vet
Klik op het plaatje voor een grotere versie.

Het grote probleem van visceraal vet is dat het niet duidelijk zichtbaar is hoeveel je ervan hebt.
Zo kan iemand met veel zichtbaar (subcutaan) lichaamsvet een lage viscerale vetwaarde hebben en iemand met weinig zichtbaar lichaamsvet een hoge viscerale vetwaarde.
Het schijnt zelfs zo te zijn dat 40% van de “slanke” mensen toch teveel orgaanvet hebben.

De beste manier om de viscerale vetwaarde te bepalen is met een CT scan, maar dit is uiteraard erg duur en niet te doen. Gelukkig kunnen sommige bio-impendantie weegschalen (zoals de mijne) dit ook. Dit kan uiteraard nooit zo nauwkeurig als een medische scan, maar het geeft je wel een goed idee van hoe het ermee staat.
De taille meting is ook een behoorlijk goede aanduiding. Voor vrouwen is het belangrijk om deze onder de 80 cm te houden en voor mannen onder de 94 cm.

Voor visceraal vet zijn er eigenlijk maar 2 groepen waardes die belangrijk zijn: minder dan 12 en meer dan 12. Deze staan dus voor de hoeveelheid visceraal vet. Je wilt sowieso een viscerale vetwaarde van minder dan 12, maar onder de 6 is nog beter. Is het hoger dan 12? Dan geeft het een vergrootte kans op verschillende gezondheidsproblemen (zie ook metabool syndroom). Teveel visceraal vet is namelijk gevaarlijk, omdat het onder andere de organen in de verdrukking brengt en ook in de organen gaat zitten. Zo worden obese mensen bijvoorbeeld kortademig, omdat ze niet alleen extra gewicht mee moeten slepen, maar ook omdat de longen minder de ruimte hebben door het vet. De lever raakt ook van binnen vervet en kan zijn ontgiftende functie niet goed meer uitvoeren en hetzelfde gebeurt met je alvleesklier waardoor er vaak al snel Diabetes Type 2 ontstaat. Visceraal vet produceert ook verschillende stofjes zoals vetzuren, hormonen en ontstekingseiwitten. Deze vergroten ook nog eens de kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, Diabetes Type 2 en een hoog cholesterol.

Als je waarde te hoog is dan is het belangrijk om je leefstijl te verbeteren door gezonder te gaan eten met niet teveel zout, toegevoegde suikers en alcohol, meer te gaan bewegen, maar ook door voor voldoende rust te zorgen. Het viscerale vet wordt dan vanzelf minder en je zult merken dat je je veel beter gaat voelen.
Crashdiëten werken averechts dus lijn verstandig.
Kom je er zelf niet uit? Maak dan vandaag nog een afspraak voor persoonlijke (online) begeleiding of een Voedingsconsult. Vooral mijn Valorieën methode is een zeer efficiënte manier om je viscerale vet snel te verminderen, omdat het eerst focust op je lichaam gezonder maken door vooral het viscerale vet te verbranden en dan pas het subcutane vet.
Je bent altijd welkom voor Meten is weten om te kijken hoe het met jouw viscerale vet zit voordat je de beslissing maakt om de begeleiding te starten.

Print Friendly, PDF & Email