E-coaching is ook mogelijk.

Visceraal vet

Visceraal vet, beter bekend als buikvet, is het vet dat zich, ter bescherming, om de organen bevindt in de romp en in de buik.

buikvet visceraal vet
Visceraal vet
Klik op het plaatje voor een grotere versie.

Het grote probleem van visceraal vet is dat het niet duidelijk zichtbaar is.
Zo kan iemand met veel zichtbaar (subcutaan) lichaamsvet een lage viscerale vetwaarde hebben en iemand met weinig zichtbaar lichaamsvet een hoge viscerale vetwaarde.
Het schijnt zelfs zo te zijn dat 40% van de “slanke” mensen van binnen toch te dik zijn.

De beste manier om de viscerale vetwaarde te bepalen is met een CT- of MRI scanner, dit is uiteraard erg duur en niet te doen. Gelukkig kunnen sommige bio-impendantie weegschalen (zoals de mijne) dit ook. Dit kan uiteraard nooit zo nauwkeurig als een medische scan, maar het geeft je wel een goed idee van hoe het ermee staat.
De taille meting is ook een behoorlijk goede aanduiding. Voor vrouwen is het belangrijk om deze onder de 80 cm te houden en voor mannen onder de 94 cm.

Voor visceraal vet zijn er eigenlijk maar 2 groepen waardes die belangrijk zijn: minder dan 12 en meer dan 12. Deze staan dus voor de hoeveelheid visceraal vet. Je wilt sowieso een viscerale vetwaarde van minder dan 12, maar onder de 6 is nog beter. Is het hoger dan 12? Dan geeft het een vergrootte kans op verschillende gezondheidsproblemen (zie ook metabool syndroom). Teveel visceraal vet is gevaarlijk, omdat het onder andere de organen in de verdrukking brengt. Zo worden obese mensen bijvoorbeeld kortademig, omdat ze niet alleen extra gewicht mee moeten slepen, maar ook omdat de longen minder de ruimte hebben door het vet. De lever raakt ook van binnen vervet en kan zijn ontgiftende functie niet goed meer uitvoeren. Visceraal vet produceert ook verschillende stofjes zoals vetzuren, hormonen en ontstekingseiwitten. Deze vergroten de kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, Diabetes Type 2 en een hoog cholesterol.

Als je waarde te hoog is, is het belangrijk om je leefstijl te veranderen door gezonder te gaan eten, meer te gaan bewegen, maar ook door voor voldoende rust te zorgen. Het viscerale vet wordt dan vanzelf minder en je zult merken dat je je veel beter gaat voelen.
Crashdiëten schijnen averechts te werken dus doe het rustig aan of neem contact met me op voor een (online) begeleiding of een Voedingsconsult. Je kan ook langs komen voor Meten is weten.

Print Friendly, PDF & Email

60 Reacties op Visceraal vet

 • Ik heb zelf geen visc vet zo weinig dat het niet gemeten kon worden is dit ook goed? Ik sport 7x in de week en ben 16 jaar oud

  • Amanda

   Beste Gregor,

   Onder de 18 jaar is het bepalen van het visceraal vet vaak erg moeilijk, omdat je nog in de groei bent. De meeste weegschalen geven het daarom niet eens aan.
   Als je zoveel sport, dan is de kans ook klein dat je je daar echt zorgen over hoeft te maken. Vooral op jouw leeftijd.
   Ik wil je trouwens wel aanraden om in ieder geval 1 dag in de week niet te sporten. Je lichaam heeft tenslotte ook z’n rust nodig en voorkom je dat je overbelast wordt.

   Groetjes,
   Amanda

 • Ik ben afgevallen van een waarde van 41 naar nu 12 ik wil nu nog een kilo of 13 afvallen dan ben ik tevreden.

 • Zo veel sporten als Gregor dote is niet gezond

  Je krijgt problemen met overtraining

  Met gevolgen, dat je slechter gaat slapen, je rustpols wordt te hoog, en je maximale hartslag kun je niet meer halen.

  Gevolgen ook voor je nachtrust

  Verder je lichaam krijgt een te kort aan eiwitten

  Ik heb een bmi van 28.

  Dit zegt dus niets over over gewicht en vet massa zoals visceraal vet

  Sporten moet je met beleid doen

  • Amanda

   Daar ben ik het helemaal mee eens. Teveel bewegen werkt averechts.
   De BMI zegt inderdaad voor 1 persoon inderdaad niet veel. Het is ook eigenlijk alleen geschikt voor het bepalen van data bij grote groepen mensen. Ik gebruik daarom naast de BMI ook de taille meting. Die zegt veel meer. Met mijn BIA weegschaal wordt ook het vetpercentage bepaald en de viscerale vetwaarde (zie Waardetabel).

   Groetjes Amanda

   • Maar bij taille meting heb je geen idee ofhet om subcutaan of visceraal vet gaat! Mijn taille is wel boven de 80 cm geweest terwijl mijn visceraal vet gehalte op 6 stond, dus helemaal prima!

    • Amanda

     Ik heb daarentegen ook wel omgekeerde resultaten gezien. Zo heb ik vorig jaar nog iemand begeleidt die op het eerste gezicht voldeed aan alle waarden, maar waarbij het viscerale vet toch te hoog was, omdat hij zo ongezond at en niet sportte. Dit is ondertussen gelukkig al een stuk beter geworden.
     Groetjes,
     Amanda

 • Ik heb een vraagje. Je legt uit dat voor visceraal vet er twee waardes zijn die er toe doen. namelijk onder de 12 en boven de 12. Maar 12 wat? Hoe kan ik meten of ik onder of boven de 12 zit?

  groetjes Cristel

  • Amanda

   Best Cristel,

   De waarde van 12 is iets wat speciale weegschalen (zoals de mijne) aangeven. Dit is dan ook 1 van de redenen dat ik aparte Wegen en meten consulten heb.
   Je kan zelf de taille meting als richtlijn gebruiken.

   Groetjes,
   Amanda

   • Ik zit dit eens door te lezen omdat ik ook een weegschaal heb die visceral vet meet,en die van mij geeft het cijfer 8 aan.
    Dit blijkt dus gezond te zijn.
    Maar als ik mijn middel meet kom ik op 101 cm en dat is dus weer gevaarlijk.
    Hoe kan deze twee metingen dan toch zo verschillend zijn???

    De ene zegt gezond en de andere zegt gevaarlijk????

    • Amanda

     Beste Yvonnne,

     Ik snap dat dit verwarrend is, maar dat komt omdat je je subcutane vet vergeet. Dit is het vet dat net onder de huid zit (zie plaatje).
     Als je viscerale vetwaarde 8 is en je taille 101 cm, heb je dus geen gevaarlijke hoeveelheid vet tussen je organen, maar heb je wel teveel onderhuids vet. Dit vet is minder gevaarlijk, maar het is nog altijd iets wat voor bijvoorbeeld extra slijtage in je gewrichten zorgt en is daarom ten nadele is voor je gezondheid.
     Groetjes,
     Amanda

 • Hallo,

  Ik ben bang dat ik te veel visceraal vet opgeslagen heb. Ik ben 23 jaar en doe aan bodybuilding. Even wat info op een rijtje;

  – 1,80m lang
  – 67 kg
  – 11% vetpercentage (ongeveer)
  – 20.7 BMI
  – Supersnel metabolisme
  – Eet 3000 Kcal per dag

  Nu is mijn lichaam in topvorm, maar irriteer ik mij mateloos aan mijn buik. Ik heb absoluut geen vet teveel op mijn buik, want mijn buikspieren zijn goed zichtbaar, maar wanneer ik mijn buik compleet relax dan lijkt het wel alsof ik zwanger ben. Ik heb van alles geprobeerd, vacuum workouts, geen gluten meer, noem maar op. Nu ik dit lees ben ik ervan overtuigd dat het vet tussen de ingewanden is. Mijn vraag is nu:

  Hoe kan ik dit het beste verbranden? Ik heb ik in 2 jaar geen minuut aan cardio besteed behalve het fietsen naar mijn werk. Dit omdat ik veel te snel verbrand en zoveel mogelijk spiermassa wil bouwen. Heeft u tips?

  • Amanda

   Hallo,

   Met jouw waardes mag je absoluut niet klagen, maar ik snap dat het erg frustrerend kan zijn als je “zwanger” lijkt door een opgezwollen buik.
   Cardio kan inderdaad helpen en dit betekend echt niet dat je moet stoppen met je krachttraining. Met interval training (HIT of HIIT) kan je een uur standaard cardio training in 15 minuten stoppen waardoor je genoeg tijd hebt om je spieren te trainen.
   Hiernaast kan voeding een groot verschil maken. Ik weet niet wat je precies eet, maar een gezond dieet met voldoende vezels en gezonde vetten kan helpen.
   Een opgezwollen buik kan trouwens ook wijzen op bijvoorbeeld (lactose) intolerantie of het prikkelbaar darm syndroom (PDS). Lactose intolerantie kan je gemakkelijk testen door een tijdje alle melkproducten te vermijden zoals melk, yoghurt en kaas (controleer ook de etiketten van alles wat je eet en drinkt) en je eiwitten uit lactosevrije producten te halen zoals lactosevrije melk of bijvoorbeeld ongezoete sojamelk. PDS is lastiger te achterhalen, want iedereen heeft iets andere symptomen en producten waarop ze reageren. De huisarts is hier de aangewezen persoon voor om dit te achterhalen of om je in ieder geval door te sturen naar de MLD specialist.

   Ik hoop dat dit je vraag iets heeft beantwoord en ik wil je echt aanraden om even langs je huisarts te gaan om een intolerantie of PDS uit te sluiten.

   Groetjes,
   Amanda

 • Ik heb net een hele mooie weegschaal gekocht.
  Ikben n vrouw 52 jaar 1.78.
  70 kilo, 22.1 BMI, Tot nog toe super..
  Maar nu snap io de waardes even niet meer…..
  30.7 vet
  14.9 kcal
  Buikvet 5

  Buikvet is dus heel goed. Begrijp ik.
  Maar is het gewone vet en de Kcal dan ook goed???

  I
  Ik hoor graag je reactie..
  Groet Peggy

  • Amanda

   Beste Peggy,

   Bij dit soort weegschalen zit er vaak een boekje bij met de betekenissen, want ik snap 14.9 kcal ook niet. kcal is de wetenschappelijke naam voor calorieën dus ik zou niet weten wat ze daarmee bedoelen.
   Buikvet 5 is inderdaad goed, want een waarde onder de 12 geeft aan dat er niet teveel visceraal vet is. Ik weet alleen niet hoe nauwkeurig dit gedaan wordt op jouw weegschaal. Heeft je weegschaal een handvat zoals de mijne? (Zie startpagina.) Als er namelijk geen handvat is, meet de weegschaal alleen maar de waardes van je benen. Weegschalen met een handvat zoals de mijne meten wel het hele lichaam. Dit geld ook voor je vetpercentage.
   30.7 vet zal wel je vetpercentage zijn en als je in mijn waardetabel kijkt ( https://gezond-gewicht.info/werkwijze/waardentabellen/waardentabel/ ) kan je zien dat deze goed is voor jouw leeftijd.

   Met een BMI van 22.1 is de kans groot dat je waarden goed zijn hoor. Vergeet alleen niet om ook je taille te meten. ( https://gezond-gewicht.info/bmi-bmr-vetpercentage-en-taille-2/#t ) Dit kan soms meer zeggen dan de waarden van een weegschaal.

   Groetjes,
   Amanda

 • Beste Amanda, ik heb 3 maanden geleden bij een diëtist geweest en toen stond mijn orgaanvet op 4, nu heb ik weer gemeten bij sportschool en algehele vetpercentage is van 31 naar 24 procent gegaan, heb veel meer spieren gekregen, maar mijn orgaanvet staat opeens op 8! Kan dit of heeft een van de 2 weegschalen verkeerd gemeten?

  • Amanda

   Beste M,

   Er is altijd verschil tussen weegschalen, maar 4 punten is behoorlijk groot. Vergeet alleen niet dat je orgaanvet (viscerale vetwaarde) ook afhankelijk is van hoe gezond je eet en je vochtpercentage. Zo heb ik nu een cliënte die 40 kg overgewicht had, maar omdat ze zo gezond eet toch begon met een vetwaarde van 9 (ze is ondertussen 10 kg kwijt en haar vetwaarde is 7). Het omgekeerde heb ik ook meegemaakt. Zo had een cliënt een gezond gewicht, maar wel een vetwaarde van 15 omdat hij heel ongezond at.
   Je vochtpercentage is ook belangrijk. Als je een tijdje minder hebt gedronken kan een weegschaal je waardes minder goed meten en zal je vetwaarde hoger zijn.
   Een weegschaal is natuurlijk ook maar een apparaat wat niet altijd even goed werkt. Daarom gebruik ik ook altijd een meetlint om de taille te controleren en doe ik bij sporters ook altijd een handmatige meting.
   Controleer je taille eens. De kans is groot dat dit een heel ander beeld geeft.
   Groetjes Amanda

 • Hallo,

  Mijn taille omtrek is 86 cm, en mijn viscerale vetwaarde is 5,5 (volgens een fitcheck), kan dit wel?

  Groetjes Karin

  • Amanda

   Hallo Karin,

   Er zijn diverse soorten fitchecks dus ik weet niet hoe nauwkeurig deze is. Het is echter wel mogelijk. Je viscerale vetwaarde is grotendeels afhankelijk van je leefstijl en iets minder van je gewicht. Zo heb ik bijvoorbeeld een cliënte gehad met een vetwaarde van 9 en een taille van 98 cm. Ze at erg gezond en bewoog voldoende, maar ze at gewoonweg teveel.
   Groetjes,
   Amanda

 • Hallo Karin,
  De weegschaal op de sportschool geeft een vetpercentage van 25,3%,
  Als lenge 181, buik 94, nek 44 en leeftijd 48 ingeef in mijn app is het vetpercentrage 18,3% ????
  Wat betrouwbaar?

  • Amanda

   Hallo Jos,

   Apps zijn over het algemeen zeer onbetrouwbaar dus ik zou eerder uitgaan van de weegschaal. Ook weegschalen zijn niet altijd even nauwkeurig en een handmatige meting, mits goed uitgevoerd, kan dan het nauwkeurigste zijn.
   Zelf kijk ik altijd het meeste naar het gewicht, de taille meting en de bouw van iemand.
   Groetjes,
   Amanda

 • Ik heb zelf een Tanita weegschaal met handvat. Ik lees hier dat visceraal vet een waarde heeft. Ik vraag mij af hoe mijn weegschaal dat “meet”? Is het een soort van percentage van je totale vetpercentage of is het een rekensommetje, zoals de weegschaal bv je bmi of bmr uitrekent?

  • Amanda

   Hallo Annelies,

   Deze wordt berekent aan de hand van de verschillende soorten weerstand die de weegschaal meet (net zoals de spiermassa en het vet- en vochtpercentage), maar deze is niet afhankelijk van het vetpercentage.
   Mensen kunnen namelijk een laag vetpercentage hebben, maar een hoge viscerale vetwaarde. De Engelse benaming voor deze mensen is TOFI. Dit betekent Thin Outside, Fat Inside.

   Groetjes,
   Amanda

 • Hallo,
  Ik heb mij laatst aangemeld bij een sportschool en ben daar gewogen en gemeten.
  Het bleek dat ik een visceraal van 11 had, Nou heeft de meneer van de sportschool mij een briefje meegegeven voor
  de dokter omdat hij dit te hoog vond?.
  De middelomvang is 100,5 cm
  Hier lees ik dat je twee groepen hebt nl 12/12 omdat ik ga sporten zal dit toch uiteindelijk lager gaan worden niet?
  moet ik nou toch naar de dokter?
  Wat denkt u?…….

  • Amanda

   Hallo Frans,

   11 is bijna te hoog, maar ik zou niet weten wat de huisarts daar aan zou moeten doen. Een gezonde leefstijl begint bij jezelf en het is in ieder geval al hartstikke goed dat je bent begonnen met sporten.
   Met een middelomvang van 100.5 cm zit je wel te hoog, minder dan 94 cm is goed voor de meeste mannen, dus ik zou ook zeker eens naar je eetpatroon kijken en wat kilo’s proberen af te vallen.
   Afvallen bestaat voor 80% uit gezond eten en maar 20% uit voldoende bewegen dus gezond eten is de snelste manier van afvallen (je sport vooral om je lichaam gezond te houden). Diëten werken niet dus ik wil je aanraden om eens een paar dagen bij te houden hoeveel je eet in de Eetmeter van het Voedingscentrum. Ik durf te wedden dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je denkt.
   Als je er zelf niet helemaal uitkomt kan je natuurlijk altijd een afspraak maken voor persoonlijke begeleiding. Dit kan ook via ecoaching. Ik ben aangesloten bij de BGN dus het kan zijn dat je dit volledig vergoed krijgt van je zorgverzekering.
   Succes!
   Groetjes,
   Amanda

 • Ik ben fat outside thin inide. visc. 5. lichaamsvet 34%. ben 22 kilo lichter. dan vorig jaar. gewicht nu 1/2 jaar gelijk. Hardloop 4xpw. eet gezond en toch deze hand voet meting waardes. En een taille die van 105cm naar 81cm is gegaan. Heb jij daar een verklaring voor? En misschien belangrijker. Wat doe ik er aan? Ik ben inmiddels topfit, alleen mijn weegschaal laat me in de steek.

  • Amanda

   Hallo M.E.W.,
   Sommige mensen hebben van nature een hoger vetpercentage dan anderen en het is natuurlijk ook altijd maar de vraag hoe nauwkeurig je weegschaal is. Een handmatige vetmeting kan in dit geval uitsluitsel geven. Hiernaast is het natuurlijk ook belangrijk om naar het geheel te kijken. Kijk ook eens naar je BMI en WHR (die berekeningen kan je hier vinden). Een taille van 81 cm is trouwens bijna goed voor een vrouw en goed voor een man, maar dat kan nog best het hogere vetpercentage verklaren.
   De standaard tips om je vetpercentage te verlagen zijn gezond eten en voldoende bewegen en als je al een tijd stilstaat kan het helpen om ook aan krachttraining te gaan doen en het hardlopen af te wisselen met interval training. Het is ook belangrijk om eens te kijken naar hoeveel je nu eet. Misschien zijn je porties net iets te groot of juist net iets te klein waardoor je stil blijft staan.
   Hier kan ik nu natuurlijk verder niks over zeggen.
   Groetjes,
   Amanda

   • Hoi Amanda. Fijn dat je zo snel reageert. ik ben echt superfit he. Dat is het rare. Van maat 44 naar 34 gegaan. Bmi van 22.5 whr van 0.83(kan beter, maar als je bedenkt dat mijn buikomvang vorig jaar 105cm was, ik dit echt kerngezond en is het een wonder dat ik nog zo strak uit de strijd ben gekomen). Ik doe aan intensieve intervaltraing, ik loop eens in de week 10km nuchter in mijn eerste hartslagzone. Ik ben uberhaupt een hele snelle hardloper geworden dus aan mijn conditie en doorzettingsvermogen ligt het ook niet.
    k eet wat ik bij de gewichtsconsulent heb geleerd…..En toch blijft mijn Karada scan zeggen dat mijn vetpercentage onveranderd hoog is. Zal ik het er maar gewoon op houden dat dat bij nou eenmaal zo is?

    • Amanda

     Hoi M.E.W.,
     Zo te lezen ben je hartstikke goed bezig en dan is de kans inderdaad heel erg groot dat je natuurlijke vetpercentage gewoon relatief hoog is. Iedereen is anders en alle waarden zijn gebaseerd op gemiddelden van duizenden en soms zelfs miljoenen mensen. Er zullen altijd uitschieters zijn. Het belangrijkste is nog altijd om een gezonde leefstijl te hebben en de rest is mooi meegenomen.
     Groetjes,
     Amanda

 • Hallo, interessant artikel, dank! Ik ken pas sinds kort het onderscheid tussen visceraal en onderhuids vet. Dit is heel leerzaam.
  Ik zit qua visceraal vet gelukkig op een veilige 3.

 • Normaal doe ik niet vaak aan reacties, maar ik wil toch even aangeven dat ik echt goed is uitgelegd! ik heb veel sites moeten doorzoeken om de informatie te vinden die ik wou vinden. En hier staat het gewoon duidelijk, makkelijk en allemaal aangegeven. Erg blij mee!

 • Hi ik ben een vrouw van 50 jaar. Ik ben 1.76 cm lang en weeg 60 kilo. Mijn vetpercentage is 18 en mijn viceraal vet is 3. Ik doe 5x per week aan krachttraining en eet gezond. Ik eet 2300 tot 2500 kcal per dag omdat ik anders afval en dat is niet nodig met mijn gewicht. Mijn lichaam is prima maar mijn buikomvang is helaas 81 cm. Ik eet gezond, sport genoeg. Hoe kan het dat mijn buik in verhouding dik blijft?

  • Amanda

   Beste Marieke,
   Ik snap dat het erg frustrerend is, maar er zijn altijd meerdere factoren die mee kunnen spelen. Denk maar aan aanleg en bouw, maar ook intoleranties. Zo kan het zijn dat je constant opgeblazen bent door iets wat je regelmatig eet of drinkt zonder dat je er verder last van hebt. Veelvoorkomende zijn lactose-, fructose- of een glutenintolerantie of zelfs zoiets als overgevoelig zijn voor zoetstoffen. Vocht of vet vasthouden is ook iets waar ik gelijk aan moet denken en dat kan meerdere oorzaken hebben. Stress, een slecht zoutbalans (te veel of te weinig), hormonen etc.
   Het is heel erg lastig om hier direct wat van te zeggen, maar ik hoop dat je wat aan mijn antwoord hebt.
   Met vriendelijke groet,
   Amanda

 • Beste Amanda,

  Wat een interessant artikel! Erg duidelijk. Ik vraag me alleen het volgende af: ik ben 30 jaar en 172 cm. Ik weeg 66kg, heb een BMI van 22,2. Mijn viscerale vetwaarde is 3, maar mijn vetpercenatge is 32%. Dit vetpercentage vind ik in verhouding hoog. Hoe kan het dat dit zo hoog is? Ik zie er nl niet dik uit oid. En zijn er nog specifieke tips om dit percentage te verlagen, naast sporten en gezond eten?
  Groetjes, Caro

  • Amanda

   Beste Caro,
   Bedankt voor je compliment. 🙂
   Je vetpercentage is deels genetisch bepaalt en als het goed verdeelt over je lichaam is zal je er inderdaad niet veel van zien. Voor je leeftijd is het net ietsjes te hoog, maar dat zou je gemakkelijk kunnen verlagen door, inderdaad, te sporten en gezond te eten.
   Krachttraining en interval cardio zijn wat betreft sporten de beste manier om je vetpercentage te verlagen en PuurGezond eten is voor iedereen goed en doordat de voedingsstoffen verhoudingen beter zijn zie ik bij mijn cliënten vaak dat alleen daardoor al het vetpercentage verminderd.
   Succes!
   Met vriendelijke groet,
   Amanda

 • Hallo Caro, vrouwen mogen een hoger vetpercentage hebben dan mannen mede vanwege borsten en heupen. Wellicht heb jij grotere borsten en/of heupen dat zou een verklaring kunnen zijn. Groet Hans

  • Amanda

   Je verhoudingen kunnen inderdaad ook een (klein) verschil maken.
   Bij mijn cliënten meet ik ook altijd het vetpercentage per zone (linkerarm, rechterarm, romp, linkerbeen en rechterbeen) en dan zie je nog beter hoe het vet zich verdeelt. Dit kan je met het oog vaak al zien, maar niet bij iedereen.
   Met vriendelijk groet,
   Amanda

 • Heyhoi,
  Ik ben 19 jaar, en week momenteel 85,7 kg.
  Ben momenteel 2.02 meter lang en heb een visceraal vet percentage van 1%.. moet ik mij zorgen maken?
  Ik voel me verder anders wel prima!
  Ik train vanaf volgende week ook voor de Marathon van Rotterdam.
  Inmiddels ook al een flinke poos lid van de sportschool/zwembad.
  Circa 6 tot 7 x sport ik per week.

  • Amanda

   Hoi Jochem,
   Met een BMI van 21 en een viscerale vetwaarde van 1 zou ik me in principe geen zorgen maken hoor. Je leeftijd speelt ook mee en een lagere waarde hoeft niet slecht te zijn. Als je BMI te laag zou zijn dan zou het wel een probleem kunnen zijn.
   Het is goed dat je lekker aan het sporten bent, maar met zo’n schema moet je oppassen dat je niet overtraind raakt. Houdt altijd 1 rustdag per week aan waarop je niet traint. Op een relaxte manier sporten mag, maar doe het lekker rustig aan.
   Groetjes,
   Amanda

 • Beste,

  Ik ben een jonge vrouw van 25 en maak mijn een beetje zorgen over mijn gezondheid.. Hieronder mijn gegevens/waarden:
  – lengte: 176 cm
  – gewicht: 55,2 kg
  – BMI: 17.76
  – Vetpercentage: 23,3%
  – viscerale vetten: 2%
  – tailleomtrek: 67
  Verder dien ik nog te melden dat ik PDS en fibromyalgie heb.
  Ik heb een lage weerstand en de laatste weken zelfs al last van spierafbraak..
  Ik denk dat het misschien een idee is om mijn viscerale vetten wat omhoog te proberen krijgen..
  Maar nu is mijn vraag, hoe doe je dat?

  • Amanda

   Beste Emmelien,
   Het is altijd beter om een lage viscerale vetwaarde te hebben dan een hoge, maar aan je ondergewicht en iets te lage vetpercentage kan je wel wat doen.
   Ik zou eens op zoek gaan naar een diëtist die gespecialiseerd is in het (FODMAP dieet). Door erachter te komen waar jij slecht tegen kan is de kans groot dat je darmen een stuk rustiger worden en je wat kunt aankomen.
   Meer sporten, en dan vooral krachttraining, is een goede manier om spierafbraak tegen te gaan. Gezien je fibromyalgie zou ik dit wel onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut starten. In principe mag je alles gewoon doen, maar het is bij jou extra belangrijk dat je alles goed opbouwt zodat je zo min mogelijk napijn hebt en het ook daadwerkelijk kunt opbouwen. Geef hierbij altijd duidelijk je grenzen aan, maar geef het niet op. Ik heb zelf last van chronische pijn (door een mislukte dubbele hernia operatie) en ik weet hoe pittig het is.
   Succes!
   Groetjes,
   Amanda

 • hoi ik weet niet of ik te veel visceraal vet heb in mijn lichaam ik heb niet zo weegschaal die dat doet
  belangerijke info
  bmi: 15.6
  leeftijd: 12
  taille: 55cm
  gewicht: 40 kilo
  lengte: 1.60m
  en ik sport veel

 • Wat leuk dat je na al die jaren nog steeds reageert.

  Ook ik zit nu een beetje met iets.
  Ik ben een vrouw, 25 jaar en sinds eind september dit jaar bekend met borstkanker. Ik ben nu bezig met chemo en immunotherapie en daarom vanmiddag naar fysio geweest voor behoud conditie.
  Hier bleek dat ik een vetpercentage had van 33%(!) bij een gewicht van 64,kg (weeg ik al sinds mijn 14e) en lengte van 174cm. Denk een gevalletje van TOFI terwijl ik naar mijn idee altijd wel gezond en gevarieerd eet.. en ook actief ben. Geen harde sporter maar wel altijd vlot zeg maar. Ik vraag mij af hoe het dan kan dat mijn vetpercentage zo groot is. Ik zal sowieso navraag doen bij mijn oncoloog, maar kwam dit ook tegen wat leerzaam is. Daarbij niet geheel onbelangrijk gezien visceraal vet vaak wordt gezien in combinatie met borstkanker…! En ze weten bij mij de oorzaak nog niet…

  • Amanda

   Beste Suus,
   Ik probeer mijn website altijd up to date te houden. 🙂
   Gezien je diagnose (heel veel sterkte ermee!) zou ik er niet al te veel op focussen. Het kan een reserve zijn die je misschien hard nodig zult hebben.
   Maar als antwoord op je vraag: een hoger vetpercentage is pas een probleem als het zich vooral op je buik bevind. Dat kan namelijk wijzen op teveel visceraal vet.
   Als het vooral op je heupen en billen zit of over je gehele lichaam verdeeld is en je taille netjes onder de 80 cm is, dan kan het zelden kwaad. Het is altijd belangrijk om naar je hele lichaam te kijken.
   Ik ben ook iemand bij wie het vet overal zit. Mijn vetpercentage is 30% terwijl mijn taille maar 70 cm is en mijn viscerale vetwaarde 2.
   Sterkte!
   Groetjes,
   Amanda

 • Hallo,
  Ik ben 68 en sport veel.
  2x hardlopen telkens drie kwartier op de loopband.
  2x spinning, 2x pumping en 2x bodynetics.
  1 dag in de week sport ik niet en 2dagen sport ik 2x per dag .
  En zo af en toe loop ik als alternatief buiten 10 km hard en zo af en toe pak ik een xco lesje mee.
  Dit alles gaat me prima af.
  Met de lichaamsvetmeter op de sportschool zijn de volgende waarden vastgelegd:
  Gewicht 84,3 kg
  Mijn lengte is 1,85m
  Vetpercentage 23,3%
  Vetmassa 19,6kg
  Vetvrije massa 64,7kg
  Spiermassa 61,5kg
  BMI 24,6
  Mate van overgewicht 12,0%
  Viscerale vetwaarde 13
  Lichaamsvocht 50,4%
  Ik eet normaal met in het weekend op vrijdag, zaterdag en zondag een trippeltje.
  Eten is gevarieerd.
  Naar aanleiding van uw artikel schrok ik een beetje van de viscerale vetwaarde van 13.
  Aan het te weinig sporten kan het niet liggen.
  Ik begrijp niet zo goed waarom het zo hoog is? Heeft dat iets met leeftijd te maken? Ik rust tussen het sporten genoeg. Ben met pensioen.
  Of moet ik mijn eetpatroon aanpassen?
  Al vast bedankt voor uw beantwoording.
  Groeten Wiecher‍♂️‍♂️

  • Amanda

   Hallo Wiecher,

   Wat betreft sporten ben je zeker goed bezig en ik ben blij om te lezen dat je ook een bewuste rustdag neemt. Rust is tenslotte ook heel erg belangrijk en vooral met zo’n uitgebreid schema. Blijf er wel opletten dat je niet teveel sport.
   Gezien je viscerale vetwaarde zou ik inderdaad naar je eetpatroon kijken, mits deze klopt natuurlijk. Het kan vaak geen kwaad om ook even je taille te meten. Als deze boven de 94 cm is dan klopt het waarschijnlijk wel, maar anders zou ik ook eens een andere bio impendantie weegschaal (met hand- en voetsensoren) proberen om te kijken of deze hetzelfde aangeeft.
   Je leeftijd speelt natuurlijk ook altijd mee, maar gezien de hoeveelheid dat je sport zou dat niet heel veel moeten uitmaken.
   Wat betreft voeding beveel ik altijd het PuurGezond eetpatroon aan. Dit is hoog in voedingswaarden (veel groente, fruit en ongeraffineerd eten), maar er is ook ruimte voor af en toe iets lekkers zoals een trippeltje. Minder alcohol drinken is natuurlijk altijd beter, maar als je het bij 3 trippeltjes in de week kunt houden kan het over het algemeen niet heel veel kwaad.
   Kijk verder ook eens naar wat je verder allemaal drinkt en tussendoor eet. Als je 5 kopjes thee per dag drinkt met 2 klontjes suiker (dit zie ik vaak genoeg terug) dan kan het uiteraard daaraan liggen, maar ook iets simpels als 3x per dag een koekje bij de koffie en een flink toetje na het avondeten kan op lange termijn aantikken.
   Houdt eens een paar dagen bij wat je allemaal binnenkrijgt, schrijf ook echt alles op, en misschien dat je hier nog wat in tegenkomt. Als je er zelf niet uitkomt dan kan je natuurlijk altijd een (digitale) afspraak maken zodat we alles kunnen bespreken en ik je een persoonlijk advies kan geven.
   Succes!
   Groetjes,
   Amanda

 • Hoi Amanda, ik dacht het laatste jaar goed bezig te zijn. Begon halverwege het afvallen met een Omron BF511 (stroompje van hand naar voet) aan te schaffen voor betere meetresulaten.

  BMI ondertussen van 27 naar 24,5 in 5 maanden (doel was 2 kg pm niet te snel afvallen)
  105kg naar 95 kg dit was ooit mijn doel.
  Buikomvang 102 naar 94,5, nog iets te hoog.
  Viscraal vet van 7 naar 6.
  Vet van 18% naar 13%
  spier van 37% naar 39,5%.
  man 54 jaar

  Gedaan door beginnen met zo goed als alcohol meer. Later ook de koekjes laten staan al eet ik soms nog wel een gebakje of een toetje (weekend). Het leven moet wel leuk blijven tenslotte.
  Porties kleiner en gezonder maken en ik train tegenwoordig 3 a 4 pw vrij pittig cardio en kracht, 1 a 1,5 uur.

  Dit ging zo goed dat ik dacht misschien is 92kg of zelfs 90kg ook wel mogelijk dat zouden knieen wel waarderen. En verder gelijk blijven hoogstens alleen spier te laten aankomen maar geen vet. Aangezien ik met nog geen 40% onder het gemiddelde zit.

  Echter ik merk de laatste anderhalve maand nu ik weer wat fanatieker train, ik was er even 6 weken uit door botbreuk, dat ik eerder wat toeneem cq gelijkblijf ipv verder afval, vet wordt wel minder, spier wat meer. Dat zou het verklaren dus denk dat ik mijn ideale gewicht hier wel heb bereikt qua afvallen. Weinig eten en hard trainen schijnt tenslotte niet goed te zijn dan eet je spieren op.

  Maar nu komt het,deze hand voet weegschalen worden door veel, zo niet bijna alle diëtisten gebruikt vanwege gemak en toch erg betrouwbaar zijn, begreep ik. Vandaar dat ik er ook eentje heb aangeschaft van goed merk.
  Omdat 14 a 13% me toch wat weinig leek had eerder 15% a 16% verwacht leek het me een goed idee om een huidplooimeting te laten uitvoeren door een diëtist. De meeste betrouwbare methode om te kijken of er veel verschil tussen weegschaal en huidplooimeting zou zitten en zo ja welke kant op.
  Tot mijn stomme verbazing kwam de weegschaal op 13% ‘s morgens erg goed! (net voor slapen trouwens 11%!)
  maar de huidmeting kwam maar liefst 21,5% dat is eigenlijk grens van veel te teveel aan, nog net eronder.

  Dit was echt een ontzettende deceptie. Dat is even 8,5% procent verschil. Hoe betrouwbaar zijn die weegschalen dan nog. Heb ik wel gezond visceraal vet of toch niet en is het 15? Wat zegt het nog en wat stelt een snelle meting met weegschaal van een diëtist op deze manier nog voor? Bedoel ik niet beledigend. Weegschaal is goed ingesteld op lengte en geslacht.

  Ipv van goed bezig heb ik nu het idee dat ik helemaal opnieuw moet beginnen. Dat niks meer klopt van de cijfers.
  dat is alles opnieuw moet bekijken hoe ik een en ander wil aanpakken.
  Ipv van dat ik nu op goed gewicht ben beland en eens wil kijken of ik niet beter op “gelijk blijven” niveau kan eten 2900 cal (BMRx1,55) maar nog heel lang moet proberen er steeds 500 cal onder te blijven om verder af te vallen.
  Moet ik misschien wel juist zwaar op dieet om op 15% uit te komen. Want ik zou dus nu ruim 20 kilo onnodig vet meesjouwen waar 12kg ook wel genoeg is lijkt me. Misschien zelfs wel teveel visceraal vet ipv uitstekend cijfer waarvoor ik altijd bang ben geweest.

  Kortom ik kan de weegschaal eigenlijk niet meer vertrouwen en voel me compleet stuurloos geen idee waar ik me nu bevind. En wat heeft de uitdraai van de diëtist met lichaamssamenstelling nog voor waarde met zulke afwijkingen?

  • Amanda

   Hoi Erik,
   Er is helaas geen manier om echt het exact te bepalen, omdat er teveel factoren zijn die voor afwijkende metingen zorgen. Zo weet ik niet hoe kundig de diëtist was en of ze de 4 of 7 punts meting heeft gebruikt, maar weet ik ook niet wat je voor en tussen de metingen door hebt gegeten en gedronken. Zout en/of veel of juist weinig koolhydraten en/of juist veel of weinig vocht kan alweer een paar procent schelen. Bij beide metingen kan er sowieso al een afwijking van 5% zijn! Ik heb zelf trouwens van collega’s al veel klachten over de Omron BF511 gehoord en gebruik sinds het begin de Tanita BC601. Met deze scheelt de huidplooimeting en de door de weegschaal gemeten waarde tot nu toe niet meer dan 2%.

   Als ik zo naar je waarden kijk is alleen inderdaad je taille nog een klein beetje te veel, maar er is niks mis met je vetpercentage. Jouw waarde mag tussen de 15 en 24% vallen (zie waardetabel) dus zelfs met de 21.5% zit je hartstikke goed. Menig man van jouw leeftijd zou jaloers zijn.
   Probeer je gewoon niet op 1 cijfertje vast te bijten. Ik kijk altijd naar alle waarden, omdat ik weet dat ze allemaal iets kunnen afwijken.
   Geef het zeker niet op en ga door zoals je nu bezig bent. Te zwaar diëten werkt op lange termijn alleen maar averechts en het is het belangrijkste dat je je lichaam goed voed en in beweging houdt zodat je alles kunt doen wat je wilt en zo gezond mogelijk ouder wordt.
   Succes!
   Groetjes,
   Amanda

 • Hoi Amanda dank je voor je terugkoppeling. Het is jammer dat Pernis een eind reizen is met OV vanuit Amsterdam anders was ik zeker een keer bij jou langs gekomen om de meting nog eens over te doen.
  Je weet duidelijk waarover je praat. maar wie weet komt het er toch nog eens van. Heb me in ieder geval weer kunnen herpakken en heb geaccepteerd dat het ook maar een cijfertje is en belangrijker is hoe je je voelt en eruit ziet.
  Wellicht dat ik mijn weegschaal nog eens vervang door jouw model.
  Ik zie trouwens dat Tanita ook duurdere modellen heeft tegenwoordig die meten zonder stroompje door je handen maar met 2 verschillende stroompjes door je voeten. Kan volgens mij nooit zo goed zijn zij beweren van wel. Al ervaring mee?

  • Amanda

   Hoi Erik,
   Fijn om te lezen dat je je weer herpakt hebt. 🙂
   Mocht je ooit in de buurt komen dan kan je uiteraard altijd een korte Weten is meten afspraak inplannen. 😉
   Om even op je vraag terug te komen: ik ben geen fan van alleen de voet- of handpalmmetingen, omdat er makkelijk 6% verschil tussen de vetpercentages in de verschillende lichaamsdelen kan zitten.
   Groetjes,
   Amanda

 • Mijn weegschaal geeft aan bij lichaamsvet 22% en bij visceraal vet 9% is dit goed en wat is het verschil?
  En ik wil onder de 10% vet percentage kopen moet ik naar die 9 kijken of naar die 22??

  • Amanda

   Hallo Marco,

   Het viscerale vet is het buikvet om je organen heen en dit wil je zo laag mogelijk krijgen. Je zit al onder de 12, maar lager dan 6 is nog beter. In het bovenstaande stuk waarop je nu reageert staan nog wat tips hierover (https://gezond-gewicht.info/visceraal-vet/).
   Het lichaamsvetpercentage geeft simpelweg aan hoeveel vet je gehele lichaam bevat. 22% is voor mannen onder de 50 wat aan de hoge kant (zie Waardetabel), maar 10% is behoorlijk laag en erg lastig te bereiken en vooral om vol te houden zonder professionele hulp. Een gewichtsconsulent of diëtist met de sportspecialisatie kan je hier het beste in begeleiden zodat je dit op een gezonde manier doet.

   Succes!

   Groetjes,
   Amanda

 • Hallo amanda,
  Wat een helder en begrijpelijke website heb je, complimenten.

  Ben zelf al een jaar aan het trainen 3x per week maandag woensdag en vrijdag, 30 min fietsen, 10 min lopen 9% helling en dan tussen de 5 en 10 minuten rennen op 0%, daarna nog buikspieren armen etc, dus 2 uur druk bezig.

  Nu laat ik mijn elke maand weg, en mijn vis is tussen de 7 en 9 aan het schommelen, en ik hoorde op de sportschool dat het iets te hoog is, hij moet onder de 6 zitten.
  Hier mijn lijstje van vandaag:

  92,2 kg (2 kg afgevallen in 17 dagen) gestopt met alcohol chips en koek en snoep.
  21.3% vet
  69 kg spier
  3.6 kg bot
  25 BMI ( te hoog?)
  54.8% vocht
  8 visc.
  Leeftijd 42
  lengte:192

  • Amanda

   Hallo Jan,
   Als ik dit zo lees dan ziet het er beter uit dan de gemiddelde man van jouw leeftijd.
   Je vetpercentage zit net binnen de marge (zie Waardentabel) en ik vermoed dat je viscerale vetwaarde daardoor ook nog iets aan de hoge kant is.
   Het is natuurlijk al hartstikke goed dat deze onder de 12 is en als je zo doorgaat met gezond eten en sporten dan zal het vanzelf lager worden hoor.
   Succes en ga zo door!
   Groetjes,
   Amanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

In verband met een rugoperatie behandel ik in april en mei geen cliënten.
Telefonisch en digitaal ben ik wel bereikbaar.