• “Ik pas eindelijk mijn oude kleding weer.”

  Print Friendly, PDF & Email
 • “Ik ben heel anders gaan eten en ik vind het heerlijk!”

  Print Friendly, PDF & Email
 • “Ik heb veel aan onze gesprekken gehad en ik begin eindelijk van mijn emotie-eten af te komen.” 

  Print Friendly, PDF & Email
 • “Ik had nooit gedacht dat gezond eten zo simpel was.”

  Print Friendly, PDF & Email
 • “Wat fijn dat ik eindelijk iemand had die naar me luisterde.” 

  Print Friendly, PDF & Email
 • “Ik heb heel veel aan het Zwangerschapsconsult van vorig jaar gehad en ik kwam er vandaag achter dat ik zwanger ben!”

  Print Friendly, PDF & Email
 • “Ik weet eindelijk wat wel waar is. Laat al die goeroe’s maar praten.”

  Print Friendly, PDF & Email
 • “Ik ben echt super blij met je Afstandsbegeleiding. Ik kon op Curaçao niemand vinden.”

  Print Friendly, PDF & Email
 • Dit is de eerste keer dat ik tijdens de vakantie niet ben aangekomen.”

  Print Friendly, PDF & Email
 • “Ik heb eindelijk het idee dat ik weer controle over mijn eten heb.”

  Print Friendly, PDF & Email
 • “Gezond blijven voor mijn familie is een heel goed stimulans om mijn leefstijl blijvend te verbeteren.”

  Print Friendly, PDF & Email
 • “Ik heb eindelijk een “dieet” voor de rest van mijn leven.”

  Print Friendly, PDF & Email
 • “Ik durf eindelijk weer normaal te eten.”

  Print Friendly, PDF & Email

Vetten

vettenVetten, ze worden sinds de jaren ’60 gezien als “de reden” voor het toenemende overgewichtprobleem en als iets wat we moeten vermijden. Het bevat tenslotte 9 calorieën per gram. De oplossing toen was om maar zo vetarm mogelijk te eten en veel diëten uit die tijd zijn daar op gebaseerd.
Ondertussen wordt echter langzaam maar zeker steeds duidelijker dat ze niet “het probleem” zijn. Vetarm eten is zelfs slecht voor je, want dan kan je de in vet oplosbare vitamines (A, D, E en K) niet voldoende opnemen.
Onverzadigd vet wordt momenteel aangeprezen als het beste vet en verzadigd vet en transvet hebben een erg slechte naam. Dit is echter te simpel gesteld en ik hoop met dit stukje wat meer duidelijkheid over vetten te scheppen.

Vet is 1 van de voedingsstoffen en we hebben het dus o.a. nodig voor de opname van de in vet oplosbare vitamines. Hiernaast is het ook erg belangrijk voor de bloeddruk, het cholesterol, de aanleg van hersenweefsel, de bloedstolling en zelfs de afweer tegen ziektes.

Vet is onder te verdelen in de volgende manieren

 • Onverzadigd vet. Dit kan worden onderverdeeld in enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet (dit verschil heeft te maken met de atoomsamenstelling). De onverzadigde vetten zijn de volgende:  omega-3-vetzuren, omega-6-vetzuren, omega-9-vetzuren, alfa-linoleenzuur ( ALA), linolzuur en EPA en DHA (de visvetzuren). Deze komen voornamelijk voor in plantaardige producten.
 • Verzadigd vet. Deze komen voornamelijk voor in dierlijke producten zoals vlees en zuivel.
 • Transvet. Transvet heeft ook 2 vormen: namelijk chemisch en natuurlijk. Het chemische transvet is heel erg ongezond en zit met name in snacks zoals koek en gebak. Het wordt gemaakt door onverzadigd vet te harden in een chemisch proces. Natuurlijk transvet komt uit dieren en komt in zeer kleine hoeveelheden voor in zuivel, roomboter, kaas, rundvlees en schapenvlees. In kleine hoeveelheden kan het weinig kwaad. De belangrijke voedingsstoffen die deze natuurlijke producten bevatten wegen op tegen de nadelen van het transvet wat hier in zit.

Vet en cholesterol

Op veel websites zal je nog tegenkomen dat onverzadigd vet “goed” voor het cholesterol is en verzadigd vet “slecht”. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat ons lichaam gewoon minder cholesterol aanmaakt als het al in het eten zit.
Hiernaast zweeft er nu een theorie rond dat ons lichaam het cholesterol verhoogd, omdat er iets flink mis is met het lichaam en het cholesterol gebruikt om de celwanden te repareren. Hier lees je veel tegenstrijdigheden over en ik moet toegeven dat ik het juiste antwoord ook niet weet. Wat ik wel weet is dat de volgende leefstijlstappen je cholesterol kunnen verlagen.

 1. Beweeg voldoende.
 2. Vermijd junkfood.
 3. Eet vezelrijk.
 4. Gebruik olijfolie tijdens het koken of op brood.
 5. Neem ook eens wat soja.
 6. Eet dagelijks 30g ongezouten noten, pitten of zaden.
 7. Eet dagelijks havermout. Begin de dag bijvoorbeeld met een kommetje havermout of maak eens een havermoutpannenkoek.

Wat wordt er aangeraden wat betreft vetten?

Voor de gemiddelde persoon wordt aangeraden om 20-40% van je dagelijkse calorieën uit vet te halen. Verder wordt aangeraden om verzadigd vet zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet. Als je voornamelijk ongeraffineerde, pure, producten neemt zit je over het algemeen goed. Je mag dus gerust volle yoghurt en roomboter gebruiken als je dat lekkerder vind, maar ga ook voor magere producten zoals karnemelk en mager vlees.

Een goede verhouding tussen omega 3 en 6 zit tussen de 1:2.5 en 1:5. In een typisch westers dieet met veel geraffineerde voedingsstoffen kan dit echter al snel 1:10 of zelfs 1:30 worden!
Let er daarom op dat je een goed balans in de voedingsstoffen houdt. Probeer dan ook om geraffineerde producten op maximaal 20% van je dagelijkse calorieën te houden.
Variatie is hiernaast erg belangrijk. Houdt het niet bij 1 vetsoort, maar varieer lekker. Roerbak bijvoorbeeld in rijst- of arachideolie, bak je eitje in olijfolie, je biefstukje in roomboter en sprenkel wat extra vierge/virgin olijfolie op je salade. Kokosolie (met mate) is ook erg lekker om mee te bakken en kan een recept net een ander smaakje geven.

Tip: let er tijdens het koken op dat niet ieder vet even hoog verhit mag worden.
Klik hier voor de rookpunten van de verschillende vetten.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.