Om mijn 10 jarige bestaan te vieren krijg je heel 2022 10% korting op alle pakketten!

Een mondkapje is optioneel als je dat liever hebt.
E-coaching blijft altijd mogelijk.

Vetten

vettenVetten, ze worden sinds de jaren ’60 gezien als “de reden” voor het toenemende overgewichtprobleem en als iets wat we moeten vermijden. Het bevat tenslotte 9 calorieën per gram. De oplossing toen was om maar zo vetarm mogelijk te eten en veel diëten uit die tijd zijn daar op gebaseerd.
Ondertussen wordt echter langzaam maar zeker steeds duidelijker dat ze niet “het probleem” zijn. Vetarm eten is zelfs slecht voor je, want dan kan je de in vet oplosbare vitamines (A, D, E en K) niet voldoende opnemen.
Onverzadigd vet wordt momenteel aangeprezen als het beste vet en verzadigd vet en transvet hebben een erg slechte naam. Dit is echter te simpel gesteld en ik hoop met dit stukje wat meer duidelijkheid over vetten te scheppen.

Vet is 1 van de voedingsstoffen en we hebben het dus o.a. nodig voor de opname van de in vet oplosbare vitamines. Hiernaast is het ook erg belangrijk voor de bloeddruk, het cholesterol, de aanleg van hersenweefsel, de bloedstolling en zelfs de afweer tegen ziektes.

Vet is onder te verdelen in de volgende manieren

 • Onverzadigd vet. Dit kan worden onderverdeeld in enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet (dit verschil heeft te maken met de atoomsamenstelling). De onverzadigde vetten zijn de volgende:  omega-3-vetzuren, omega-6-vetzuren, omega-9-vetzuren, alfa-linoleenzuur ( ALA), linolzuur en EPA en DHA (de visvetzuren). Deze komen voornamelijk voor in plantaardige producten.
 • Verzadigd vet. Deze komen voornamelijk voor in dierlijke producten zoals vlees en zuivel.
 • Transvet. Transvet heeft ook 2 vormen: namelijk chemisch en natuurlijk. Het chemische transvet is heel erg ongezond en zit met name in snacks zoals koek en gebak. Het wordt gemaakt door onverzadigd vet te harden in een chemisch proces. Natuurlijk transvet komt uit dieren en komt in zeer kleine hoeveelheden voor in zuivel, roomboter, kaas, rundvlees en schapenvlees. In kleine hoeveelheden kan het weinig kwaad. De belangrijke voedingsstoffen die deze natuurlijke producten bevatten wegen op tegen de nadelen van het transvet wat hier in zit.

Vet en cholesterol

Op veel websites zal je nog tegenkomen dat onverzadigd vet “goed” voor het cholesterol is en verzadigd vet “slecht”. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat ons lichaam gewoon minder cholesterol aanmaakt als het al in het eten zit. Dit geldt natuurlijk niet als je Familiaire hypercholesterolemie hebt en dan werken de tips helaas ook niet. 
Hiernaast zweeft er nu een theorie rond dat ons lichaam het cholesterol verhoogd, omdat er iets flink mis is met het lichaam en het cholesterol gebruikt om de celwanden te repareren. Hier lees je veel tegenstrijdigheden over en ik moet toegeven dat ik het juiste antwoord ook niet weet. Wat ik wel weet is dat de volgende leefstijlstappen je cholesterol kunnen verlagen.

 1. Beweeg voldoende.
 2. Vermijd junkfood.
 3. Eet vezelrijk.
 4. Gebruik olijfolie tijdens het koken of op brood.
 5. Neem ook eens wat soja.
 6. Eet dagelijks 30g ongezouten noten, pitten of zaden.
 7. Eet dagelijks havermout. Begin de dag bijvoorbeeld met een kommetje havermout of maak eens een havermoutpannenkoek.
 8. Doe de Valorieën methode.

Wat wordt er aangeraden wat betreft vetten?

Voor de gemiddelde persoon wordt aangeraden om 20-40% van je dagelijkse calorieën uit vet te halen. Verder wordt aangeraden om verzadigd vet zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet. Als je voornamelijk ongeraffineerde, pure, producten neemt zit je over het algemeen goed. Je mag dus gerust volle yoghurt en roomboter gebruiken als je dat lekkerder vind, maar ga ook voor magere producten zoals karnemelk en mager vlees. Als je PuurGezond eet zit je vanzelf goed.

Een goede verhouding tussen omega 3 en 6 zit tussen de 1:2.5 en 1:5. In een typisch westers dieet met veel geraffineerde voedingsstoffen kan dit echter al snel 1:10 of zelfs 1:30 worden!
Let er daarom op dat je een goed balans in de voedingsstoffen houdt en eet minimaal één keer per week vette vis (zoals zalm). Probeer ook om geraffineerde producten op maximaal 20% van je dagelijkse calorieën te houden.
Variatie is hiernaast erg belangrijk. Houdt het niet bij 1 vetsoort, maar varieer lekker. Roerbak bijvoorbeeld in rijstolie, bak je eitje in olijfolie, je biefstukje in roomboter en sprenkel wat extra vierge olijfolie op je salade. Kokosolie (met mate) is ook erg lekker om mee te bakken en kan een recept net een ander smaakje geven.

Tip: let er tijdens het koken op dat niet ieder vet even hoog verhit mag worden.
Klik hier voor de rookpunten van de verschillende vetten.

Print Friendly, PDF & Email