Schoonheidsideaal

photoshopDe media bombardeert ons dagelijks met “perfect” uitziende mensen en dit schoonheidsideaal is een (onbewuste) inspiratiebron voor velen. Iedereen wil toch dat mooie slanke of gespierde lichaam met die gave, rimpelloze en gezond uitziende huid hebben?
Het is echter alleen maar weggelegd voor heel klein percentage en zelfs dan wordt Photoshop nog uitgebreid gebruikt (zie plaatje).
Relatief veel modellen hebben anorexia of een andere eetstoornis ontwikkeld om maar zo mager mogelijk te zijn. Ze krijgen anders geen werk. Vrouwen “moeten” tenslotte maatje 32 hebben en mannen “moeten” een sixpack hebben.
Wil ik in maatje 32 passen, dan moet ik toch echt wat zaagwerk aan m’n heupen laten doen. Voor mij is het een onmogelijk schoonheidsideaal waar ik niet eens aan wil voldoen. Zelfs als je er het juiste postuur voor hebt, heb je haast een personal trainer, chefkok en schoonheidsspecialist nodig die ervoor zorgt dat je aan het schoonheidsideaal blijft voldoen. Dat je geen leven meer hebt is een ander verhaal…
Er zijn natuurlijk ook mensen die van nature altijd (te) slank blijven, zo’n 2.5%, maar zij moeten vaak heel veel moeite doen om juist op gewicht te blijven. Denk dus niet dat iedereen met een klein maatje gelijk een eetstoornis heeft.
En wordt er juist een “plussize” model gebruikt? Dan ziet hun huid er uiteraard perfecter uit dan voor 99% mogelijk is.

Hoewel magazines wel steeds gevarieerder worden met hun modellen, worden de modellen nog steeds veel gephotoshopt zodat ze altijd aan het schoonheidsideaal voldoen.
Ik heb hieronder een paar van de duidelijkste voorbeelden van Photoshop bedrog die ik kon vinden.

1 (2)

1 (2)

1 (1)

1 (16)

1 (15)

1 (14)

1 (11)

1 (10)

1 (8)

1 (7)

1 (6)

Nu wil ik met dit blog niet zeggen dat iedereen maar als slons moet rondlopen, maar je hoeft echt niet 3 uur voor de spiegel te staan om er gezond uit te zien. Al dat “plamuren” is alleen maar slecht voor je huid.
Vermijd ook crashdiëten en wondermiddeltjes om aan het schoonheidsideaal proberen te voldoen. Het zijn alleen maar ongezonde geldverspillingen.

Een gezonde leefstijl bepaalt voor het grootste gedeelte hoe je eruit ziet en zorgen stress en slaapproblemen er al snel voor dat je er vermoeider uitziet. Neem die dus altijd serieus.
Vergeet daarnaast de zonnebrandcrème niet (de zon veroudert je huid heel erg), beweeg voldoende (dit is tenslotte ook goed voor de doorbloeding van je huid), stop met roken, drink zo min mogelijk alcohol en ga voor een simpele dag-/nachtcrème met zo min mogelijk ingrediënten.
Dure cremes werken over het algemeen niet beter dan goedkope(re) dus ga voor eentje die voor jouw huid geschikt is.

Met een gezonde leefstijl zal je je geestelijk en lichamelijk ook gezonder voelen en dat is natuurlijk het belangrijkste.
Kijk hiernaast ook naar welk gewicht het beste bij jou past en vergeet niet dat maten per merk en winkel verschillen. Zo heb ik kleding met maten XXS t/m XL in mijn kast hangen die ik allemaal pas!
Eet en leef gezond, zorg goed voor jezelf, draag kleding die bij je figuur past en je zult er altijd mooi uitzien. <3