Om mijn 10 jarige bestaan te vieren krijg je heel 2022 10% korting op alle pakketten!

Een mondkapje is optioneel als je dat liever hebt.
E-coaching blijft altijd mogelijk.

Mineralen

mineralen

Mineralen zijn onderdeel van de microvoedingsstoffen en net als vitamines essentieel voor ons lichaam. Deze kleine stofjes bevatten ook geen energie en komen voor in ons eten en drinken. Het verschil tussen vitamines en mineralen is scheikundig. Zo komen vitamines uit de levende natuur (planten en dieren) en kunnen sommigen zelfs zelfgemaakt worden in het lichaam. Mineralen komen daarentegen uit de dode natuur en worden door planten en dieren uit de aarde en regen opgenomen.

Mineralen zijn onder te verdelen in Mineralen en Spoorelementen. Het verschil zit hem in de hoeveelheid die we van ieder nodig hebben. Van mineralen hebben we altijd meer nodig dan van spoorelementen.

De essentiële mineralen zijn: calcium, chloride, fosfor, kalium, magnesium en natrium.
De essentiële spoorelementen zijn: chroom, ijzer, jodium, koper, mangaan, molybdeen, seleen en zink.

Natrium, kalium, calcium, magnesium en chloor worden ook wel elektrolyten genoemd en van deze kan je tekorten oplopen als je bijvoorbeeld extreem zweet, langdurige diarree hebt of nierproblemen hebt. Vraag altijd advies bij je huisarts als je vermoed dat je tekorten hebt.

Hieronder heb ik een lijst van alle mineralen en spoorelementen met een overzicht van de functies, waar het inzit en het gevaar van een tekort en een teveel (overdosis) in zoverre deze bekent zijn.
Bij alle mineralen geldt dat darmproblemen en soms ook medicatie ervoor kan zorgen dat je ze minder goed opneemt, maar bij sommigen is dit extremer en staat het er nog apart bij.

Calcium (Ca, Kalk)

Functies: het opbouw en onderhoud van het skelet en het gebit, het speelt een rol in de bloedstolling, de werking van de spieren en zenuwen en het transport van natrium, kalium en magnesium de lichaamscellen in en uit.
Voedselbron: het zit vooral in zuivelproducten zoals melk en kaas. Het zit in iets mindere mate ook in brood, groene blad groenten, noten en peulvruchten.
Gebrek symptomen: spierkrampen, bloedstollingsstoornissen, botontkalking: osteoporose (botten worden poreus waardoor het makkelijk breekt) en osteomalacie (de botten wordt zachter/weker wat leidt tot misvormingen).
Overdosis symptomen: misselijkheid, braken, kans op nierstenen, verwardheid, coma.
Risicogroepen voor tekorten: mensen met vetdiarree en darmresecties, mensen met een vitamine D tekort, mensen die weinig bewegen.

Chloor/Chloride

Functies: het speelt een rol in het osmotisch evenwicht.
Voedselbron: zout en alles waar zout inzit.
Gebrek symptomen: onbekend.
Overdosis symptomen: onbekend.
Risicogroepen voor tekorten: onbekend, het zit bijna overal in dus zelfs mensen die zoutarm leven, krijgen nog voldoende binnen.

Chroom/Chromium

(Vitamine C verbeterd de opname.)
Functies: het is een bestanddeel van insuline en speelt daarbij een belangrijke rol in de glucosestofwisseling.
Voedselbron: biergist, volkorenbrood (vooral zemelen), groente, rietsuiker melasse, vlees en lever.
Gebrek symptomen: verhoogde glucoseconcentratie, verhoogde cholesterolwaarden en gewichtsverlies.
Overdosis symptomen: onbekend.
Risicogroepen voor tekorten: mensen met ernstige ondervoeding.

Fosfor/fosfaat (P, Phosphorus)

Functies: het zorgt samen met calcium voor de opbouw van het skelet en het gebit, het speelt een rol in het stofwisselingsproces, het is een belangrijk onderdeel van bepaalde eiwitten die die verantwoordelijk zijn voor de celdeling en de overdracht van erfelijke eigenschappen, het zorgt voor de handhaving van het zuur/base- evenwicht in het lichaam.
Voedselbron: volkoren graanproducten, peulvruchten, vlees, vis, kip, eieren, melk(producten), kaas.
Gebrek symptomen: verminderde eetlust, vermoeidheid, gewichtsverlies, een grotere kans op infecties, spierpijn, misvormde botten tijdens de groei en pijn in de botten.
Overdosis symptomen: botontkalking bij mensen met slecht functionerende nieren, het kan de absorptie van ijzer, koper en zink belemmeren.
Risicogroepen voor tekorten: mensen met maagzuurremmende medicijnen, mensen die teveel calcium supplementen nemen.

IJzer (Fe, Ferrum)

(Dit wordt beter opgenomen in combinatie met vitamine C.)
Functies: het vormt een bestanddeel van hemoglobine (dit zorgt voor zuurstofopname in het bloed) en vormt een bestanddeel van spierweefselpigment en bepaalde enzymen.
Voedselbron: bladgroenten, volkoren graanproducten, noten, vlees, vis, eieren, gedroogd fruit, peulvruchten. orgaanvlees (voornamelijk lever). Heemijzer komt voor in de dierlijke producten, non-heemijzer in de plantaardige.
Gebrek symptomen: bloedarmoede, eetlustgebrek, verminderd presentatievermogen en concentratievermogen, lichamelijke zwakte, hoofdpijn.
Overdosis symptomen: diarree, chronische vermoeidheid, gewrichtsklachten, orgaanbeschadigingen (bijvoorbeeld aan de lever, het hart of de darmen).
Risicogroepen voor tekorten: zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hevig menstruerende vrouwen en meisjes, ouderen, veganisten, mensen met chronisch bloedverlies (door bijvoorbeeld maag- en darmzweren).

Jodium (I)

Functies: het is belangrijk voor de groei en stofwisseling, het heeft invloed op de omzetting van B-caroteen in vitamine A, het heeft invloed op de opbouw van lichaamseiwitten, de goede opname van koolhydraten en het stimuleert de opbouw van cholesterol.
Voedselbron: gejodeerd zout en producten waarin het wordt gebruikt, zeezout, zeewier, zeevis, schaal- en schelpdieren. In Nederland wordt het extra aan brood toegevoegd.
Gebrek symptomen: dwerggroei en idiotie bij zeer ernstig tekort, schildklierverdikking (krop/struma), groeiachterstand bij kinderen, vermindering van intellectuele prestaties, trage stofwisseling (hypothyroïdie), vocht vasthouden.
Overdosis symptomen: schildklierverdikking, verhoogde schildklierwerking (hyperthyroïdie). Verschijnselen van hyperthyroïdie zijn o.a. nervositeit, trillen, warmte-intolerantie, diarree, spierzwakte, vermoeidheid, haaruitval en vermagering.
Risicogroepen voor tekorten: mensen in landen of streken met een jodiumarme grond, koolhydraatarm eten, extreem lijngedrag.

Kalium (K) (Potassium)

Functies: regulering van de bloeddruk (samen met o.a. Natrium) en de overdracht van zenuwimpulsen naar de spieren. Het speelt een rol bij de opbouw en afbraak van glycogeen, de opbouw van eiwit en de samentrekking van spieren.
Voedselbron: volkoren granen, groenten (voornamelijk tomaten), fruit (voornamelijk bessen en bananen), aardappelen, noten, peulvruchten, melk, vlees, koffie.
Gebrek symptomen: hartritmestoornissen, spierzwakte, verminderde eetlust, sufheid, misselijkheid.
Overdosis symptomen: verwardheid, spierzwakte en hartstilstand.
Risicogroepen voor tekorten: mensen met langdurige diarree, mensen die plastabletten of laxeermiddelen gebruiken, mensen die veel braken, mensen die een hormoonbehandeling ondergaan.

Koper (Cu)

Functies: het zorgt ervoor dat ijzer wordt vastgelegd in de hemoglobine, het speelt een rol in de zuurstoftransport en eiwitstofwisseling, het is betrokken bij de pigmentatie van de huid en het haar, een goede weerstand en het helpt bij de energievoorziening van ons lichaam.
Voedselbron: groente, fruit, cacao, orgaanvlees, zeevis, schaal- en schelpdieren, noten en volkoren granen.
Gebrek symptomen: bloedarmoede, botafwijkingen, verminderd afweersysteem.
Overdosis symptomen: buikpijn, braken, diarree, misselijkheid en een overproductie van speeksel.
Risicogroepen voor tekorten: pasgeboren, te vroeg geboren en ondervoede kinderen.

Magnesium (Mg)

Functies: het is nodig voor de energiestofwisseling, de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren, het geeft stevigheid aan het skelet en het is nodig voor spieropbouw.
Voedselbron: het zit in bijna ieder voedingsmiddel en dan voornamelijk in cacao, schaal- en schelpdieren, soja, volkoren granen, groene groenten en noten.
Gebrek symptomen: vermoeidheid, zenuwirritatie in de spieren, hartritmestoornissen, maagkrampen.
Overdosis symptomen: diarree.
Risicogroepen voor tekorten: onbekend, het is zeer zeldzaam.

Mangaan (Mn)

Functies: het is nodig voor de vorming van botweefsel, het is betrokken bij de stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en cholesterol, het beschermt de cellen tegen oxidatie.
Voedselbron: volkoren granen, bladgroenten, fruit, noten, vlees, vis en thee.
Gebrek symptomen: onbekend, maar bij proefdieren zijn afwijkingen in het skelet en de hersenen vastgesteld.
Overdosis symptomen: zenuwstelselbeschadigingen.
Risicogroepen voor tekorten: onbekend.

Molybdeen (Mo)

Functies: het speelt een rol in de eiwit- en ijzerstofwisseling
Voedselbron: volkoren granen, peulvruchten, noten, orgaanvlees, eieren en melk.
Gebrek symptomen: onbekend.
Overdosis symptomen: onbekend.
Risicogroepen voor tekorten: onbekend.

Natrium (Na)

Functies: het speelt een rol in de handhaving van het osmotisch evenwicht en de maagzuurproductie, het beïnvloedt in de samenwerking met kalium de geleiding van zenuwprikkels en de samentrekking van spieren.
Voedselbron: zout en alle producten waaraan het toegevoegd wordt, zuurkool.
Gebrek symptomen: uitdroging, gebrek aan eetlust, spierzwakte, gebrekkige maagzuurproductie, sufheid.
Overdosis symptomen: hoge bloeddruk bij mensen die er gevoelig voor zijn, vochtophoping, sufheid, nierfunctiestoornissen, botontkalking.
Risicogroepen voor overdosis: mensen met een hoge bloeddruk, mensen met een nierstoornis waarbij natrium niet voldoende wordt uitgescheiden.
Risicogroepen voor tekorten: mensen met langdurige diarree of veelvoudig braken, mensen die veel zweten.

Seleen/Selenium (Se)

Functies: het is een bestanddeel van een enzym dat een rol speelt bij de ontgifting van giftige stoffen en het zou de kankerverwekkende werking van sommige stoffen tegengaan, het is van belang voor een goede weerstand, de zaadcellen en voor gezond haar.
Voedselbron: volkoren granen, groenten, orgaanvlees, vis, schelpdieren, paranoten.
Gebrek symptomen: verstoorde werking van de hartspier.
Overdosis symptomen: broos haar en nagels en beschadigde tanden en het verlies hiervan, huidbeschadigingen, aandoeningen aan het zenuwstelsel.
Risicogroepen voor tekorten: onbekend.

Zink (Zn)

Functies: het is nodig voor de opbouw van eiwitten en de opbouw en afbraak van koolhydraten, het speelt een rol in de glucosestofwisseling en in het afweersysteem, het is belangrijk voor de huid, haar en nagels..
Voedselbron: vlees, schaaldieren, peulvruchten, zaden.
Gebrek symptomen: groeiachterstand en ondervoeding bij kinderen, verminderde smaak en reuk, huidafwijkingen en nachtblindheid.
Overdosis symptomen: misselijkheid, braken, buikkrampen, diarree, bloedarmoede, verminderde weerstand.
Risicogroepen voor tekorten: onbekend, het komt in veel producten voor.

Conclusie

Zoals je ziet, zijn mineralen onmisbaar voor ons lichaam en is het belangrijk om gevarieerd te eten zodat je voldoende binnenkrijgt. Als een aantal tekortsymptomen je bekent voorkomen dan kan je beter niet zelf gaan dokteren met supplementen, maar je bloed laten controleren op tekorten.

Overdosissymptomen worden eigenlijk alleen veroorzaakt door het innemen van teveel supplementen. Het is namelijk onmogelijk om teveel mineralen uit je eten binnen te krijgen als je gezond en gevarieerd eet. Uit nieuw onderzoek blijkt dat teveel mineralen slikken in ieder geval geldverspilling is, omdat het niet preventief tegen ziektes werkt.

Sommige groepen mensen wordt geadviseerd om een mineralen supplement te nemen. Zo kan extra ijzer belangrijk zijn voor vrouwen die zwanger zijn, borstvoeding geven of extreem menstrueren. Ook vegetariërs en veganisten hebben vaak een ijzertekort. Verder is extreem diëten en eenzijdig eten altijd slecht voor de gezondheid. Als je bloeddrukverlagers of plaspillen gebruikt, dan heb je een grote kans op de volgende tekorten: natrium, kalium, magnesium en zink.
Informeer altijd bij je huisarts of je extra mineralen nodig hebt en hoeveel jij hier het beste van kunt nemen.

De juiste dagelijkse hoeveelheden per geslacht en leeftijd kan je hier vinden: http://www.vitamine-info.nl/

Print Friendly, PDF & Email