Om mijn 10 jarige bestaan te vieren krijg je heel 2022 10% korting op alle pakketten!

Een mondkapje is optioneel als je dat liever hebt.
E-coaching blijft altijd mogelijk.

Koolhydraten

KoolhydratenKoolhydraten, ze hebben een slechte naam, maar wat is hier nu van waar? En wat zijn het eigenlijk?

Koolhydraten zijn onmisbaar in een gezond eetpatroon. Het is namelijk de enigste voedingsstof die vezels bevat en koolhydraatrijke producten zitten boordevol met vitamines en mineralen. Koolhydraten bevatten ongeveer 4 kcal per gram. Let er wel op dat je voor ongeraffineerde koolhydraten gaat zoals groenten en fruit en de ongeraffineerde, vezelrijke versies van bijvoorbeeld volkoren brood, pasta en rijst.

Alle koolhydraten worden in ons lichaam afgebroken tot glucose (een vorm van suiker). Glucose is een belangrijke energiebron voor met name de hersenen, het bloed en de spieren.
Glucose wordt opgeslagen in de spieren en de lever en wordt van alle voedingsstoffen het makkelijkste omgezet tot energie. Dit is dan ook de reden dat het belangrijk is om na het sporten iets koolhydraatrijks te eten (tenzij je de Valorieën methode volgt). Je hebt de energievoorraad tenslotte uitgeput en die moet weer worden aangevuld. Overdrijf echter niet, want wat je niet verbrand wordt alleen maar omgezet in lichaamsvet. Een stukje fruit met wat yoghurt is meestal al meer dan voldoende na een uur intensief sporten.

Koolhydraten zijn onder te verdelen in de volgende manieren:

  • Enkelvoudig en meervoudig
  • Verteerbaar en onverteerbaar

Koolhydraten bestaan uit sachariden (suikermoleculen) en we kunnen onderscheid maken tussen de volgende:

  • Monosachariden (glucose, fructose en galactose)
  • Disachariden (sucrose, lactose en maltose)
  • Oligosachariden ( inuline, raffinose en maltodextrines)
  • Polysachariden (zetmeel en glycogeen)

Monosachariden zijn enkelvoudige koolhydraten en de rest zijn meervoudige koolhydraten.

De verteerbare koolhydraten zijn: glucose, fructose, galactose, maltose en zetmeel. Deze staan ook wel bekent als de snelle koolhydraten.

De onverteerbare koolhydraten zijn: resistent zetmeel, pectine, (hemi)cellulose, betaglucanen en oligosachariden (inuline). Deze staan ook wel bekent als de langzame koolhydraten.

“Snelle” en “langzame” koolhydraten

Snelle koolhydraten, beter bekend als snelle suikers, heten zo, omdat ze snel in ons bloed worden opgenomen. Dit zorgt voor glucosepieken (vaak omschreven als suikerpieken) in ons bloed.

Een enkele keer kan dit natuurlijk geen kwaad, maar als je dag in, dag uit telkens deze pieken krijgt ontstaan er ontstekingen in het lichaam waardoor de kans op bijvoorbeeld overgewicht, diabetes type 2, reuma en depressie verhoogd wordt.
Bronnen van snelle/slechte koolhydraten zijn onder andere: suiker, limonade, stroop, honing, gebak, snoep, koek, witte rijst en pasta.

Ik schreef hiervoor al dat alle koolhydraten uiteindelijk worden omgezet tot glucose, maar dit is wat de vezels zo belangrijk maakt. Vezels zorgen ervoor dat glucose langzamer wordt afgebroken zodat je niet zo’n suikerpiek krijgt. Dit is dan ook de reden dat je beter fruit kan eten, dan sap kan drinken. In sap zitten tenslotte geen vezels meer.
Langzame of goede koolhydraten bevatten dus nog wel vezels.
Bronnen van langzame/goede koolhydraten zijn onder andere: groente, fruit, noten, zaden, peulvruchten, volkoren granen, quinoa, zilvervliesrijst en volkoren pasta.

Dikmaker?

Koolhydraten zijn alleen dikmakers als je er teveel lege calorieën door binnenkrijgt. Dit is meestal in de vorm van koek, snoep en snacks.
Koolhydraten worden als dikmaker gezien, omdat ze tot wel 3x hun gewicht in vocht kunnen vasthouden. Dit kan je goed zien als je, na een koolhydraatrijke avondmaaltijd, de volgende ochtend op de weegschaal gaat staan. Je kan zo een kilo zwaarder zijn dan de vorige dag.
Gelukkig is het alleen maar vocht en dit is dan ook 1 van de redenen waarom ze adviseren om niet dagelijks op de weegschaal te gaan staan tenzij je je wekelijkse gemiddelde gewicht bijhoudt.
Doordat je wat meer vocht vasthoud als je koolhydraatrijk eet, is het verschil ook zo groot als je koolhydraatarm gaat eten. Je bent zo een kilo kwijt, maar het betekend alleen maar dat je lichaam minder vocht vasthoud. Je vetpercentage zal er niet minder van worden.

Voor gezonde mensen houdt ik als PuurGezond Gewichtsconsulent aan dat ~40% van je voeding uit koolhydraten moet bestaan. Als je wilt afvallen en/of diabetes hebt dan kan je hier makkelijk 10% onder gaan zitten.
Volgens de Richtlijnen Goede Voeding is het belangrijk om in ieder geval minimaal 90 gram volkoren granen per dag te eten. Dit lijkt veel, maar als je weet dat een gemiddelde volkoren boterham 35 gram weegt dan zit je er sneller aan dan je denkt.

Print Friendly, PDF & Email