Het jojo-effect

jojo effectMeer dan de helft van alle dieeters komt in zeer korte tijd weer terug op hun oude gewicht. Binnen een paar jaar gebeurt dit zelfs bij 95%!
Dit is niet alleen frustrerend, maar ook slecht voor het lichaam.
In dit stukje zal ik uitleggen waardoor dit komt en waarom het nou toch zo belangrijk is om langzaam af te vallen en je leefstijl te verbeteren.

Waardoor wordt het jojo-effect veroorzaakt?

Ons lichaam bezit een overlevingsmechanisme om effectiever met de energie om te gaan als de hoeveelheid energie voor langere tijd wordt verminderd. Als je dus een paar maanden een caloriebeperkend dieet volgt, verlaagt het lichaam de stofwisseling (ook wel bekent als de “spaarstand”) en kan er steeds minder gegeten worden om op hetzelfde gewicht te blijven.
Hiernaast verminderen de spieren, omdat deze door het lichaam verbruikt gaan worden als energiebron voor het dagelijkse leven. Je krijgt tenslotte te weinig energie binnen en je lichaam moet het ergens vandaan halen (hier hoef je niet bang voor te zijn als je de Valorieën methode volgt). Als je niet extra beweegt gaat dit nog sneller doordat er ook geen spieren opgebouwd worden.
Doordat je lichter wordt heb je ook minder energie nodig. Zo moet iemand van 100 kg meer eten om op gewicht te blijven dan iemand van 60 kg.

Als na het dieet weer wordt teruggegaan naar het oude eetpatroon, vliegen de kilo’s er weer aan. Vaak nog meer, omdat het lichaam nog steeds op de “spaarstand” staat, minder spieren bevat en je dan gewoonweg teveel eet voor je gewicht. Als je hierna weer gaat diëten verlaagt de stofwisseling nog meer en kom je na het dieet nog meer aan. Zo komen mensen vast te zitten in de vicieuze cirkel van het jojo-en.

Hoe voorkom ik het jojo-effect?

Voorkom dat je lichaam in de “spaarstand” gaat. Dit kan alleen bereikt worden door slimmer te eten en niet per se minder en door voldoende te bewegen. Pas ook de hoeveelheid die je eet aan, aan je gewicht.

Ik kan je helpen.

De Valorieën methode werkt erg goed om te voorkomen dat je gaat jojo-en en om je uit de vicieuze jojo-cirkel te halen.
Hiernaast kan ik je helpen in het labyrint van de voedingsadviezen en -claims.
Het assortiment in de supermarkten wordt tenslotte steeds groter en steeds meer producten claimen “gezond” te zijn terwijl ze dit absoluut niet zijn. Velen zitten alsnog vol met toegevoegde suikers en vetten.
Dit maakt het erg moeilijk en verwarrend om goed af te vallen en op je juiste gewicht te blijven.
Met mijn productkennis en ervaring als gewichtsconsulent kan ik je goed begeleiden zodat je niet alleen op jouw juiste gewicht komt, maar hier ook blijft.