Om mijn 10 jarige bestaan te vieren krijg je heel 2022 10% korting op alle pakketten!

Een mondkapje is optioneel als je dat liever hebt.
E-coaching blijft altijd mogelijk.

Eiwitten

eiwittenEiwitten, volgens sommigen de oplossing tegen overgewicht. Anderen eten ze juist om gespierd te worden of om hun sportprestaties te verbeteren.
Maar wat zijn het nu eigenlijk en hoeveel hebben we er van nodig?

Eiwit is een onmisbare voedingsstof die we voornamelijk nodig hebben voor het herstel en de opbouw van ons lichaam. Ze helpen ook bij, bijvoorbeeld, de spijsvertering en het transport van stoffen door ons bloed en celwanden.
Eiwitten bevatten officieel ongeveer 4 kcal per gram, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat dit getal eigenlijk lager is, omdat ons lichaam er minder van kan opnemen. Hoeveel dit precies is, is echter nog niet bekent.
Eiwitten staan ook wel bekent als proteïnen en worden in ons lichaam afgebroken tot aminozuren. Dit zijn de bouwstoffen van ons lichaam en iedere cel in ons lichaam bevat dus eiwit.
Er bestaan 22 verschillende soorten aminozuren en we kunnen ze als volgt onderverdelen:

  • Essentiële aminozuren.
  • Niet-essentiële aminozuren.
  • Semi-essentiële aminozuren.

Niet-essentiële aminozuren heten zo, omdat ons lichaam ze zelf kan maken en we ze dus niet uit de voeding hoeven te halen.
Semi-essentiële aminozuren kan ons lichaam normaal gesproken wel maken, maar bij sommige aandoeningen en ziektes lukt dit niet of onvoldoende.
Essentiële aminozuren kan ons lichaam niet zelf maken en deze kunnen we dus alleen uit de voeding halen.

Onder de essentiële aminozuren vallen de volgende: Histidine, Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Fenylalanine, Threonine, Tryptofaan en Valine.

Onder de semi-essentiële aminozuren vallen de volgende: Arginine, Asparagine, Glutamine, Glycine, Serine en Proline.

Onder de niet-essentiële aminozuren vallen de volgende: Alanine, Asparaginezuur, Cysteïne, Cystine, Glutaminezuur, Tyrosine en Hydroxyproline.

Het ultieme afvalmiddel?

Eiwitten zorgen ervoor dat je sneller verzadigd bent. Het is namelijk vrij lastig voor ons lichaam om ze af te breken en daardoor blijf je langer vol. Eiwit word daarom dan ook gezien als het ultieme afvalmiddel en eiwitrijke diëten maken hier gebruik van.

Een volwassene jonger dan 60 heeft 0.83 gram eiwit per kilo ideaal lichaamsgewicht* nodig. Als dit 60 kg is dan komt dit neer op: 0.83 x 60 = 50 gram eiwit.
We hebben minimaal 10% eiwit in ons eten nodig en veel mensen krijgen genoeg eiwitten binnen.

Sommigen hebben echter wat meer nodig:

  • Mensen met (brand)wonden hebben bijvoorbeeld meer nodig om beter te herstellen. Bepaalde aandoeningen kunnen zorgen voor een versnelde spierafbraak en als je chronisch ziek bent en veel moet rusten verlies je je spieren ook sneller. 60-plussers verliezen ook sneller hun spieren en voor al deze groepen geldt in ieder geval 1 tot 1.5 gram eiwit per kilo ideaal lichaamsgewicht.
  • Sporters hebben meer eiwit nodig om hun spieren op te bouwen en te behouden. Zo hebben duursporters 1.2-1.4 en krachtsporters 1.7-2 gram eiwit per kilo ideaal lichaamsgewicht nodig. Bodybuilders gaan soms wel tot 4!
  • Veganisten hebben 25-40% meer eiwit nodig, omdat we eiwitten uit dierlijk voedsel makkelijker opnemen dan uit plantaardig voedsel.
  • Vegetariërs moeten er vooral op letten dat ze voldoende uit gevarieerde (en dus ook dierlijke) bronnen binnenkrijgen.
  • Zwangere vrouwen hebben meer nodig voor de groei van de baby en lacterende vrouwen voor de melkproductie. Houdt zo’n 1 tot 1.2 aan.
  • Ben je aan het afvallen? Ga dan voor minimaal 1.2 gram eiwit per kilo ideaal lichaamsgewicht om te voorkomen dat je spieren teveel afgebroken worden en vergeet niet om voldoende te bewegen om dit ook tegen te gaan.

Jonge kinderen mogen trouwens niet teveel eiwit binnenkrijgen, omdat hun nieren nog niet volledig ontwikkeld zijn. Zo mogen baby’s van 0-5 maanden, maar maximaal 10% eiwit binnen krijgen, baby’s van 6-11 maanden 15% en kinderen tussen 1-3 jaar maar 20%.

Teveel eiwit eten is verder in sommige onderzoeken in verband gebracht met nierproblemen bij mensen met slechte nieren en botontkalking op latere leeftijd, maar er is over de laatste nog te weinig over bekent om er een duidelijk uitspraak over te doen.
Wat wel zeker is, is dat je snel te weinig van de andere voedingsstoffen binnenkrijgt als je teveel eiwit binnenkrijgt. Eiwitten vullen dus goed en zijn erg belangrijk voor je spieren, maar overdrijf er niet mee.

Bronnen van eiwit

Eiwit komt zowel in plantaardige als dierlijke voedingsmiddelen voor.
Dierlijke bronnen zijn: vlees, vis, melk(producten), kaas en eieren.
Plantaardige bronnen zijn: peulvruchten, noten, zaden, granen, paddenstoelen en groenten.

Eiwit is al met al een belangrijke voedingsstof en voor de gemiddelde persoon is het voldoende om eiwit 20-25% van onze gehele voeding te laten uitmaken.

*Houdt een BMI van ~22.5 aan.

Print Friendly, PDF & Email