Eet slimmer, niet minder

Veel mensen denken dat ze alleen kunnen afvallen en gezonder kunnen worden door minder te eten.
Eigen ervaringen en ervaringen van anderen versterken vaak dit idee, want ieder dieet is eigenlijk wel gebaseerd op calorievermindering.
Gelukkig hoeft dit niet te betekenen dat je daadwerkelijk minder hoeft te eten. Dit geldt namelijk alleen als je hetzelfde blijft eten.
De beste manier van afvallen is slimmer eten: door de geraffineerde producten te vervangen voor beter vullende opties val je haast vanzelf af.
Verminder dus alleen de onnodige vulling en neem meer van de voeding waar je lichaam echt wat aan heeft.  De kans is zelfs groot dat je juist meer moet eten om te voorkomen dat je te snel afvalt. Je verminderd hierdoor gelijk een hoop onnodige toevoegingen waardoor het afvallen nog makkelijker gaat.
Wisegeek (link) heeft een leuk overzichtje gemaakt over wat de verschillen in hoeveelheden zijn tussen verschillende producten.
200 kcal
Al deze producten bevatten 200 kcal (=calorieën) en je kan de verschillen in hoeveelheden duidelijk zien.
Nu zijn kcal niet eens de belangrijkste factor (de aangegeven hoeveelheden kunnen sowieso wel een afwijking van 50% hebben afhankelijk van o.a. je darmmicrobioom en wat je eet). Het gaat er vooral om in hoeverre het vult en een bord vol met groenten of zelfs een ruime eetlepel pindakaas zullen je langer gevuld houden dan een handje winegums. Na die winegums zal je ook binnen een uur weer trek krijgen en nog meer willen eten, maar als voedsel voldoende voedingsstoffen bevat dan is je lichaam er veel langer tevreden mee.
Wist je dat vooral vezels en eiwitten flink vullen? Voeg nog eens wat natuurlijke vetten toe en je houdt het wel een halve dag vol. Het is daarom slimmer om voor volle zuivel te gaan als je wilt afvallen dan voor magere. Doordat het nog beter vult heb je er minder van nodig en heb je ook later op de dag minder honger zodat je snacks en tussendoortjes niet eens nodig hebt en nog makkelijker op je gewenste gewicht/kledingmaat komt. Wist je trouwens dat tussendoortjes uitgevonden zijn door de Voedingsindustrie en er juist voor zorgen dat je sneller aankomt? Ook langer dan 12 uur eten per dag zorgt er alleen maar voor dat je veel makkelijker aankomt.
Wil je juist aankomen en/of heb je last van spierverlies (zoals veel bij ouderen en chronisch zieken voorkomt)? Neem dan juist magere zuivel, omdat deze verhoudingsgewijs meer eiwitten bevatten die helpen bij spierbehoud en deze niet de extra vullende vetten bevatten.
Peulvruchten, volkoren granen, noten, zaden, pitten, groente en fruit zijn weer goede bronnen van vezels waarvan die goed vullen (vooral ook weer in combinatie met vet) die ook allemaal goede bronnen van vitamines en mineralen zijn.

Een ander punt van slimmer eten is het nog smakelijker maken van gezond eten. Experimenteer lekker met kruiden en probeer heel veel verschillende recepten uit. Wees ook niet bang om ergens je eigen draai aan te geven. Ik doe niet anders.

Pas trouwens wel op met veel zelfgemaakte “gezonde” snacks. Zo kan bijvoorbeeld een zelfgemaakte snicker of bounty wel 2x zoveel kcal bevatten als een normale. De ingrediënten mogen dan wel beter zijn, maar je zal er alsnog van aankomen als dit betekend dat je die dag teveel binnenkrijgt.

Naast slimmer eten is voldoende bewegen natuurlijk ook belangrijk. Voldoende bewegen is vooral goed goed voor je bloedvaten en hart, spieren en botten, maar het helpt ook mee met je stofwisseling.
Een gezond gewicht krijgen en vooral behouden bestaat uit een balans van ongeveer 90% slimmer eten en 10% voldoende bewegen.

Gezonder gaan eten en leven kan erg overweldigend lijken. Maak vandaag nog een afspraak zodat we samen kunnen kijken hoe we het zo gemakkelijk mogelijk voor je kunnen maken.

Print Friendly, PDF & Email