E-coaching is ook mogelijk.

Diëten

Er zijn veel verschillende “diëten” met veel overeenkomsten. Zo zijn ze vaak caloriebeperkend en eenzijdig. Daarbij ligt de nadruk vaak op eiwitten, koolhydraten of vetten. Hierbij leer je helaas niet wat gezond eten is waardoor je binnen een paar weken (soms zelfs dagen) gewoon weer aankomt. Zie het jojo-effect voor meer informatie hierover.
In dit stukje zal ik de verschillende soorten diëten kort bespreken en de grootste voor- en nadelen behandelen.

Wat is een dieet?

Een dieet is een voedingspatroon die om medische redenen aan specifieke eisen moet voldoen ten behoeve van 1 persoon (bij bijvoorbeeld een voedselallergie). Deze wordt samengesteld door een diëtist. In de volksmond wordt echter ieder eetpatroon waarmee mensen proberen af te vallen een dieet genoemd. In dit stukje zal ik deze term dan ook zo gebruiken.

Caloriebeperkend en crashdiëten

Eigenlijk is elk dieet wel caloriebeperkend, maar het ene dieet is extremer dan het andere. Zo heb je minimaal 1200 calorieën nodig om al je voedingsstoffen (=eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen) binnen te krijgen. Supplementen kunnen hierbij helpen, maar ons lichaam neemt voedingsstoffen veel beter op uit gezonde voeding. Teveel supplementen kunnen ook nog eens voor problemen zorgen, omdat we dan juist teveel binnen krijgen.
Caloriebeperkende diëten met minder dan 1000 calorieën worden crashdiëten genoemd. Een bekend voorbeeld hiervan is het Cambridgedieet. In de extreemste versie hiervan krijg je maar 500 calorieën per dag binnen!

Om af te vallen is het is nodig om gemiddeld minder calorieën binnen te krijgen dan je verbruikt, maar van (crash)diëten gaan 95% van de mensen alleen maar jojo-en. Gemiddeld 0.5 tot 1 kg per week afvallen is snel genoeg. Zeker als je het er ook blijvend af wilt houden.

Eiwitrijk

Eiwitten vullen goed, dit maakt het gemakkelijk om zonder honger af te vallen. Maaltijdvervangers gebruiken dit vaak. Ook het Atkins en Dr. Frank dieet zijn bijvoorbeeld erg eiwitrijk. Daarbij zijn de meeste eiwitrijke diëten ook koolhydraatarm.

Koolhydraatarm

Koolhydraten worden onterecht allemaal als dikmakers gezien. De vezelrijke varianten (bijvoorbeeld: volkoren brood, volkoren pasta, noten, zaden en natuurlijk groente en fruit) zijn juist hartstikke gezond en bevatten onmisbare voedingsstoffen. Suiker, ook een koolhydraat, is natuurlijk niet zo bevorderlijk voor de lijn.
Koolhydraatarme diëten zijn vaak erg vet en/of eiwitrijk waardoor ze goed vullen. De kans op honger is dan ook erg klein. Atkins en EenKiloPerWeek zijn hier bekende voorbeelden van.

Vetarm

Vet bevat de meeste calorieën van alle voedingsstoffen. Door vetarm te eten krijg je dus minder calorieën binnen. Ons eten moet echter minimaal uit 20% vet bestaan om vitamines A, D, E en K goed kunnen opnemen.  Het koolsoepdieet en ziekenhuisdieet zijn hier bekende voorbeelden van.

Conclusie

Het voordeel van dit soort diëten is dat ze vaak erg effectief zijn. Vooral als je even snel een paar kilootjes kwijt wilt om in je feestkleding of bikini te passen. Diëten zorgen voor een snel resultaat wat in 95% van de gevallen echter weer even snel, of zelfs sneller, weg is.

Dit zijn de nadelen:

 • vaak prijzig (soms wel 100-en euro’s per maand).
 • ongezellig (je kan vaak niet gezellig met anderen mee-eten).
 • saai en ingewikkeld (er zijn vaak verboden producten).
 • honger (vooral bij vetarme en extreem caloriebeperkende diëten).
 • eenzijdig.
 • moeilijk vol te houden wegens de bovenstaande redenen.
 • maar 5% van de dieeters weet het gewicht er na 3 jaar nog af te houden door het jojo-effect.
 • spierafname.
 • voedingsstoffen tekorten.
 • lichamelijk ongemakken zoals; humeurigheid, constipatie, winderigheid, duizeligheid, verstoorde menstruatie, spierkrampen, slechte adem, misselijkheid, haarverlies, hoofdpijn,  spierzwakte, vermoeidheid, sufheid en concentratieproblemen.
 • kans op nierproblemen (extreem eiwitrijke diëten).
 • grotere kans op hart- en vaatziekten (dit komt door het jojo-en en het voedingsstoffengebrek van vele diëten).

Zoals je ziet zijn diëten erg gelimiteerd en is een leefstijlverandering het enige wat altijd werkt op lange termijn.
Dit kan ontmoedigend lijken, maar het aanpassen van je leefstijl is iets wat je sowieso het beste stapsgewijs kunt doen. Kleine veranderingen zijn makkelijk om aan te wennen. Dit duurt maar een paar weken. Na een paar maanden begin je jezelf zelfs af te vragen waarom al die geraffineerde producten zo onmisbaar leken. Binnen een half jaar is het zelfs je nieuwe leefstijl geworden! Meer weten? Maak ook eens een afspraak.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.