PuurGezond Piramide

Ik werk volgens de Richtlijnen Goede Voeding en ik gebruik hierbij voornamelijk de PuurGezond Piramide in mijn begeleiding. Deze is gebaseerd op de het Mediterrane dieet en dat wordt wereldwijd aangeprezen als het beste dieet.

Uit onderzoek na onderzoek blijkt dat het belangrijk is om zo natuurlijk mogelijk te eten en toegevoegde vetten, zout en suikers zoveel mogelijk  te vermijden. De 80-20 regel is hierbij een handig hulpmiddel om het gemakkelijk vol te houden. Zolang je namelijk 80% van de tijd echt gezond eet dan mag je best wel 20% versnoepen/-snacken. Als je wilt afvallen dan kan je beter de 90-10 regel aanhouden.

De producten in de supermarkten worden langzaam maar zeker beter, maar voorlopig kan je beter zoveel mogelijk dingen zelf klaar te maken (iets wat ik je desnoods kan leren). Zo vermijd je onnodige dikmakers en zal je weer leren wat de echte smaak van voedsel is. Ook zal je merken dat je steeds minder behoefte heeft aan al die caloriebommen die nu nog zo verleidelijk zijn.
puurgezond piramide

Je ziet dat de Piramide uit meerdere lagen bestaat en beneden naar boven betekenen ze als volgt:

  • De basis; voldoende bewegen is erg belangrijk voor een gezonde leefstijl. Beweeg minstens een half uur per dag.
  • Laag 1 vocht; water is de basisbehoefte en je hebt ongeveer 2 liter per dag nodig. Dranken zoals koffie, thee, frisdrank en sappen tellen ook mee. Probeer suikerrijke frisdranken en sappen natuurlijk wel zo veel mogelijk te beperken.
  • Laag 2 groente en fruit; probeer iedere dag minimaal 300 gram groente te nemen en 200-300 gram fruit.
  • Laag 3 vezelrijke producten; brood, granen, peulvruchten en aardappelen passen bij elke maaltijd en zijn een goede energiebron. Volkorenproducten hebben de voorkeur, omdat ze meer vitamines, mineralen en vezels bevatten.
  • Laag 4 eiwitrijke producten; vlees(vervangers), zuivel, eieren en vis. Eiwitten zijn ook belangrijk en deze heb je bijvoorbeeld nodig voor het in stand houden van het spierweefsel en voor de weerstand.
  • Laag 5 gezonde vetten; je hebt vetten o.a. nodig voor de opname van vitamine A, D, E en K.  De gezondste vetten zitten in vette vis, noten en zaden en in olijfolie.
  • Laag 6 Snoep en snacks; de extraatjes in je voedingspatroon en daarom is dit ook het kleinste vakje.
  • De zon; die heb je nodig voor de aanmaak van vitamine D in de huid.

Ik werk veel met Het PuurGezond Slank in 8 Stappen plan, omdat je daarmee in 8 simpele stappen leert wat een gezonde leefstijl nu precies inhoudt.

Lees ook: Eet meer! Lekker in je vel met PuurGezond en Diabetes type 2: Maak jezelf beter

Print Friendly, PDF & Email