PuurGezond Piramide

Ik werk volgens de Richtlijnen Goede Voeding en ik gebruik hierbij voornamelijk de PuurGezond Piramide in mijn begeleiding. Deze is gebaseerd op de het Mediterrane dieet wat wereldwijd wordt aangeprezen als het beste dieet.

Uit onderzoek na onderzoek blijkt dat het belangrijk is om zo natuurlijk mogelijk te eten en toegevoegde vetten, zout en suikers zoveel mogelijk  te vermijden.
De 80-20 regel is hierbij een handig hulpmiddel om het gemakkelijk vol te houden. Zolang je namelijk 80% van de tijd echt gezond eet dan mag je best wel 20% versnoepen/-snacken. Als je wilt afvallen dan kan je natuurlijk beter de 90-10 regel aanhouden.

De producten in de supermarkten worden langzaam maar zeker beter, maar voorlopig kan je beter zoveel mogelijk dingen zelf klaar te maken (iets wat ik je desnoods kan leren). Zo vermijd je onnodige dikmakers en zal je weer leren wat de échte smaak van voedsel is. Ook zal je merken dat je steeds minder behoefte heeft aan al die caloriebommen die nu nog zo verleidelijk zijn.
Zodra je alles binnenkrijgt wat je écht nodig hebt (zie Voedingsstoffen) zul je je veel energieker gaan voelen en letterlijk en figuurlijk beter in je vel gaan zitten.

De PuurGezond Piramide die je hieronder ziet is een simpele representatie van hoe PuurGezond eten eruit ziet.
puurgezond piramide

Zoals je ziet bestaat de Piramide uit meerdere lagen en van beneden naar boven betekenen ze als volgt:

  • De basis; voldoende bewegen is erg belangrijk voor een gezonde leefstijl. Beweeg minstens een half uur per dag.
  • Laag 1 vocht; water is de basisbehoefte en je hebt ongeveer 2 liter per dag nodig. Dranken zoals koffie, thee, frisdrank en sappen tellen ook mee. Probeer frisdranken en sappen natuurlijk wel zo veel mogelijk te beperken en drink ze het liefst bij een maaltijd aangezien ze als tussendoortjes meetellen en je tussendoortjes het beste kunt vermijden.
  • Laag 2 groente en fruit; probeer iedere dag minimaal 300 gram groente te nemen en 200-300 gram fruit.
    (Luister ook naar mijn podcast afleveringen erover Groente en fruit 1: de gezondheidsvoordelen. en Groente en fruit 2: zo eet je er makkelijk voldoende van en behoudt je de meeste gezondheidsvoordelen.
  • Laag 3 vezelrijke producten; brood, granen, peulvruchten en aardappelen passen bij elke maaltijd en zijn een goede energiebron. Volkorenproducten hebben de voorkeur, omdat ze meer vitamines, mineralen en vezels bevatten.
  • Laag 4 eiwitrijke producten; vlees(vervangers), zuivel, eieren en vis. Eiwitten zijn ook belangrijk en deze heb je bijvoorbeeld nodig voor het in stand houden van het spierweefsel en voor de weerstand.
  • Laag 5 gezonde vetten; je hebt vetten o.a. nodig voor de opname van vitamine A, D, E en K.  De gezondste vetten zitten in vette vis, noten en zaden en in olijfolie.
  • Laag 6 Snoep en snacks; de extraatjes in je voedingspatroon en daarom is dit ook het kleinste vakje.
  • De zon; die heb je nodig voor de aanmaak van vitamine D in de huid.

Hoeveel je gemiddeld van alles nodig hebt kan je hier vinden: Aanbevolen hoeveelheden.

Ik werk veel met Het PuurGezond Slank in 8 Stappen plan, omdat je daarmee in 8 simpele, maar ondertussen zeer uitgebreide, stappen leert wat een gezonde leefstijl nu precies inhoudt.

Print Friendly, PDF & Email