Coronacrisis: tips en informatie om er makkelijker mee om te gaan
Het is een rare tijd voor ons allen en ik merk dat er veel vragen zijn over hoe we er nu het beste mee om kunnen gaan.
Ik heb al veel op mijn Facebook pagina gedeeld, maar dat is natuurlijk niet de meest overzichtelijke manier om alles nog eens na te lezen. Daarom heb ik besloten om deze pagina te maken zodat je altijd een handig overzicht hebt van de belangrijkste artikelen en tips. Ik zal deze pagina telkens updaten als ik nieuwe informatie tegenkom die je kunt toepassen in jouw leven.
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de Richtlijnen van het RIVM te volgen.
Zorg verder goed voor jezelf als je milde klachten hebt en maak een afspraak bij de GGD om je te laten testen.
Behoor je tot de risicogroepen? Dan kan je dit op je deur hangen zodat meer mensen er rekening mee houden.
Veelvoorkomende problemen
We lopen allemaal wel tegen kleine en grote problemen aan door de strenge Richtlijnen.
Hieronder kan je tips vinden voor de meest voorkomende.
- Bewegen: de sportscholen en -clubs zijn weer open, maar als je het niet aandurft of tegen het tijdslimiet aanloopt dan kan je gelukkig heel veel thuis doen. Als je een tuin hebt dan kan je bijvoorbeeld gaan touwtjespringen of deze cardio-oefeningen doen om je conditie peil te houden. Hier kan je 10 oefeningen vinden die je zonder hulpmiddelen kunt doen. Op YouTube staan ook veel workout video’s. Hier kan je er al 5 vinden. Er zijn ook diverse fitness apps en Yoga apps en YouTube kanalen waarvan een deel gratis is. Let er altijd op dat je oefeningen doet die op jouw niveau zijn en luister goed naar je lichaam zodat je je niet blesseert. Een beginners oefening kan (nog) te zwaar zijn.
Achter je bureau kan je ook het één en ander doen. Hier kan je er nog 12 vinden en hier kan je 11 yoga bureau oefeningen vinden.
Heb je geen klachten? Maak dan ook iedere dag een wandeling van een half uur of start met joggen, hardlopen of misschien zelfs skeeleren.
Zwemmen is een goede manier om al je spieren te trainen en de kans op besmetting in het water is gelukkig extreem klein.
Vergeet niet dat te weinig bewegen ervoor zorgt dat je je vermoeider voelt. Kijk naar wat je wel kan en blijf zoveel mogelijk bewegen. - Boodschappen: ga vroeg boodschappen doen zodat het rustiger is en de kans kleiner is dat je misgrijpt. Volg altijd de instructies van de supermarkt zodat de kans op besmetting zo klein mogelijk is.
Laat, indien mogelijk, de grote boodschappen thuis bezorgen. Dit scheelt je een hoop tijd die je niet in de supermarkt door hoeft te brengen.
Als je niet aan het juiste bedrag komt dan kan je ongetwijfeld wat met je buren afspreken. Let er wel op dat je hun boodschappen alleen met handschoenen aanraakt en zet de krat met boodschappen voor hun deur zodat je voldoende afstand kunt houden en er zo min mogelijk contact is.
Omdat momenteel veel mensen hun boodschappen thuis laten bezorgen kan het weken duren voordat er een gaatje is. In dit geval kan je natuurlijk ook het omgekeerde afspreken. Ga na bij wie er binnenkort bezorgt wordt en vraag of ze wat extra spulletjes voor je willen mee bestellen. - Coronakilo’s (of juist gewichtsverlies): het is voor jong en oud extra makkelijk om wat extra’s te pakken en als je je eenzaam voelt al helemaal. Het kan ook zijn dat je juist geen trek hebt en daardoor afvalt. Beiden zijn slecht voor je gezondheid en als je al overgewicht hebt dan moet je helemaal oppassen. Ze hebben namelijk een verband gevonden tussen overgewicht en de kans op extra problemen als je het coronavirus krijgt. Probeer zoveel mogelijk je standaard maaltijden aan te houden en focus op het verbeteren van je leefstijl. Crashdiëten zijn funest voor je weerstand dus overdrijf niet. Lees mijn Gezondheidsblog nog/ook eens door voor meer informatie over een gezonde leefstijl of start met het online 8 weken plan waarin je alles leert wat je nodig hebt om je leefstijl te verbeteren en om het vol te houden.
- De muren komen op je af: houdt jezelf binnen bezig met deze 8 tips.
Mis je de natuur? Kijk eens naar deze leuke virtuele wandelingen. - Droge handen: smeer je handen regelmatig in. Het maakt niet echt uit wat voor crème je gebruikt en olie, zoals olijfolie of kokosolie, kan ook een tijdelijke optie zijn.
Ook de rest van je huid kan eronder lijden. - Financiële zorgen: ondanks de vele regelingen zitten er al genoeg zonder baan en dit aantal kan helaas nog steeds toenemen. Deze tips van het NIBUD kunnen helpen. Hier kan je nog meer tips vinden om ondanks een klein budget toch gezond te eten.
- Herstellen van covid-19: heb je het coronavirus gehad of heb je zelfs op de IC gelegen? Deze website heeft tips voor veelvoorkomende problemen.
- Kinderen: de zomervakantie kan je over het algemeen wel goed overbruggen, maar ze hebben nu ook nog eens huiswerk waar ze misschien wel hulp bij nodig hebben. Of ze zijn nog heel jong waardoor ze bijna al je aandacht opeisen terwijl je werk deadline steeds dichterbij komt…
Kinderen vinden het vaak leuk om te helpen dus betrek ze eens bij het huishouden. Laat ze bijvoorbeeld meehelpen met het koken (Koken met kinderen en Samen koken met kinderen) of met de kleine klusjes in het huishouden zoals stoffen, de was uit de wasmachine halen en de plantjes (buiten) water geven. Hiernaast is het natuurlijk ook erg belangrijk dat ze wat leuks kunnen doen. Hier kan je 101 leuke spelletjes vinden. Hier kan je een aantal tips vinden om het thuiswerken met kinderen makkelijker te maken. - Sociale contacten: je kan helaas niet even bij iemand langsgaan en je mist je praatje bij de koffieautomaat misschien ook wel, maar er zijn in deze digitale wereld gelukkig wel wat opties om contact te houden met iedereen. Videobellen via WhatsApp of Skype geeft je toch het idee dat je iemand weer even hebt gezien, maar gewoon bellen is natuurlijk al erg fijn. Stuur ook eens een appje of een kaartje.
Helaas is huidhonger lastig op te lossen, maar deze tips kunnen helpen.
Probeer verder je buren een beetje in de gaten te houden. Misschien moet iemand wel thuis blijven en heeft deze persoon geen sociale contacten (meer) die even wat boodschapjes kunnen halen.
Vooral veel ouderen voelen zich nu ook erg eenzaam. Een praatje (op gepaste afstand) kan al veel voor ze betekenen.
Kook je voor een ander? Let dan extra op de hygiëne.
Sommige mensen zie je nu juist haast teveel. Hier kan je 10 relatietips vinden. - Stress, vermoeidheid, teleurstelling en angst: het is makkelijk om overweldigd te raken door de velen berichten over het coronavirus. Hier kan je 7 tips vinden om met de stress om te gaan. Kom verder niet in de verleiding om meer alcohol te drinken (zie ook Alcohol), dit kan averechts werken. Hier kan je nog wat ontspanningstips vinden. Deze simpele meditatie kan je meerdere keren per dag doen om je stresslevel te verlagen. Naar muziek luisteren kan ook helpen. Zie ook SOS coronastress.
Deze tips kunnen ook helpen tegen de stress van sociale isolatie.
Slaap je slecht door de stress? Deze tips kunnen helpen. Op mijn stuk over Slaap(problemen) kan je er nog meer vinden.
Zo kan je stress herkennen.
Lees ook mijn Stress stukje even door.
Vermoeidheid is ook iets wat veel speelt en dit kan nog maanden aanhouden.
Iedereen heeft ook met veel teleurstellingen te maken. Zo gaat je vakantie bijvoorbeeld niet door of kan je de verjaardag van je kinderen niet vieren. Hier kan je vinden hoe je het beste met de teleurstellingen om kunt gaan.
Heb je veel last van angst(aanvallen)? Deze oefening kan helpen.
Durf je niet meer naar buiten? Deze tips kunnen helpen.
Blijf alles ook realistisch bekijken. Het is voor iedereen een moeilijke periode en mentaal een stapje terugdoen kan je een stuk kalmer maken en houden. Deze tips kunnen ook helpen om mentaal veerkrachtiger te worden.
Het kan ook je besef van tijd veranderen.
Doe met de #skipdecoronadip! challenge van het Rode Kruis. - Thuiswerken (zie ook kinderen): het belangrijkste is dat je je normale dagritme aanhoudt en een rustige plek hebt om te werken (een noise cancelling hoofdtelefoon kan een uitkomst zijn). Hier, Hier, Hier en Hier kan je diverse tips vinden (waarbij sommigen wat uitgebreider besproken worden dan op de andere pagina). Houdt ook een gezonde leefstijl aan zodat je geen last van je buik krijgt.
Kan je je maar niet concentreren? Deze tips kunnen helpen.
Krijg je last van de schouders en nek door een slechte werkplek? Deze tips kunnen helpen.
Deze tips helpen bij de vermoeiende Zoomvergaderingen. - Verveling: is je huis ondertussen blinkend schoon en zijn de kasten ook al opgeruimd? Er is nog zat wat je kunt doen. Je kunt ook een eigen moestuin beginnen. Verveling heeft ook voordelen.
Update juli 2021.
Nu bijna alles weer kan, is het misschien lastig om je oude draad weer op te pakken en misschien wil je dat helemaal niet. Dit artikel geeft een mooi overzicht: een frisse start na corona.
Heb je vragen of ervaar je problemen in het verband met het coronavirus?
Hier kan je een overzicht vinden van de diverse hulplijnen. Het is een moeilijke tijd voor iedereen dus gebruik ze als je ze nodig hebt.
Ik hoop dat dit overzicht je wat kan helpen en laat het me weten als je nog onderwerpen mist.
Laat jezelf niet overwelmen door alles, volg de Richtlijnen, vergeet je handen niet regelmatig te wassen en je gezicht zo min mogelijk aan te raken zodat de kans op besmetting zo klein mogelijk blijft.
Hier kan je zien waarom het goed wassen van je handen zo belangrijk is.