Commercie

geldNiets verkoopt beter dan een gezondheidsclaim, vooral als het ook nog eens belooft dat je ervan afvalt of bijvoorbeeld je cholesterol verlaagt.
Ik ben blij dat veel claims (in Nederland) door de jaren heen verboden zijn geworden, maar er wordt nog steeds te veel als gezond aangeprezen. Zo zien veel mensen ontbijtkoek als een verantwoord tussendoortje. Helaas zijn de eerste twee ingrediënten vaak suiker (glucose-fructosestroop) en bloem. Hoe meer ervan inzit, hoe hoger het in de ingrediëntenlijst staat.
Toegevoegde suikers zijn het laatste wat we nodig hebben om gezond te blijven en bloem vermijd ik ook liever (zie Vezels en Geraffineerd en ongeraffineerd). Ontbijtkoek kan lekker zijn om bij je maaltijd te nemen en af en toe kan het geen kwaad, maar gezond is het niet.

Voedselfabrikanten maken heel veel misbruik van de onwetendheid van de gemiddelde consument door van alles en nog wat aan te prijzen. Gesponsorde programma’s, websites en onderzoeken maken het nog moeilijker om duidelijkheid te krijgen over wat nu gezond is.
Ik ga iedere dag meer dan 20 websites langs om het laatste gezondheidsnieuws te lezen en te delen, maar er zit veel tussen wat ik bewust niet deel. Zo worden veel resultaten van kleine onderzoeken als “baanbrekend” nieuws gezien, terwijl het op grote schaal een geheel ander resultaat kan geven. Mensen zijn geen muizen en andere onderzoeken zijn gewoon slecht gedaan. Ik vind resultaten van onderzoeken ook twijfelachtig als ze betaald worden door het bedrijf dat het product levert.
Ik snap dat er geld verdiend moet worden, maar niet ten koste van onze gezondheid.
Ik erger me nog het meeste aan de “kinderproducten”. Dit zijn vaak ongezonde caloriebommen met leuke plaatjes erop zodat kinderen ze nog liever willen hebben. Uit een rapport van Foodwatch blijkt zelfs dat 85 procent van de onderzochte kinderproducten te zoet, te zout of te vet zijn. Dat verkoopt namelijk goed, omdat die combinatie haast onweerstaanbaar is voor jong én oud (zie De “verslavende” werking van suiker, vet en zout).

Lees de etiketten en laat je niet meer verleiden door mooie praatjes en plaatjes.
Zie verpakte (kinder)producten als niets meer dan gemaksproducten waar je soms positief verrast door wordt. Niet alles is natuurlijk ongezond, zo hoeft een simpele muesli zonder toegevoegde suikers, zout en vetten helemaal niet slecht zijn en komen er langzaam maar zeker betere varianten van alles in de winkelschappen. De meerderheid is helaas nog altijd (erg) ongezond met alle gevolgen, zoals het Metabool syndroom, van dien.
De gezondste maaltijden maak je zelf met basis ingrediënten die geen reclame nodig hebben. Af en toe een “shortcut” nemen is natuurlijk ook niet erg, zolang het maar niet ten koste van je gezondheid gaat. Als gehandicapte kan ik slecht staan en vind ik bijvoorbeeld voorgesneden (diepvries)groenten ideaal. Ook ga ik niet mijn eigen sausjes maken als ik er maar 1 eetlepel van gebruik.
De 80/20 regel is ook hier weer van toepassing. Zolang je 80% van de tijd voor echt gezonde producten gaat, mag je 20% van de tijd voor ongezonde(re) gaan.