Balans is iets wat soms moeilijk te vinden is. Dit is jammer, want het is 1 van de belangrijkste dingen in ons leven.
Zo is het belangrijk om gezond te eten, maar is het ook belangrijk om af en toe even lekker te genieten van iets heel ongezonds.
Voldoende beweging is ook heel belangrijk, maar rust en ontspanning ook zodat lichaam en geest kunnen herstellen.
Het Taoïsme kan ons veel leren wat betreft balans en het yin en yang teken is hier het symbool van.
Wikipedia zegt hier het volgende over:
Yin en yang zijn Chinese begrippen die verwijzen naar twee tegengestelde principes of krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn. Het yin-yangsymbool is de Oud-Chinese voorstelling van de kosmische dualiteit, waarbij yin vrouwelijkheid (aarde, koude, het noorden, vochtigheid) symboliseert en yang mannelijkheid (hemel, warmte, het zuiden, droogte). Het zijn echter niet louter tegenstellingen, maar vooral complementaire (elkaar aanvullende) waarden.
Niets in het universum is volledig yin of volledig yang. Wanneer men door de cirkel van het yin-yangsymbool een verticale lijn tekent, dan ziet men dat in de ene waarde ook de andere aanwezig is (de halve cirkel). De twee stippen geven aan dat het ene het begin van het ander is, dat yang het begin is van yin en yin het begin van yang.
De lijn die de ‘scheiding’ tussen yin en yang aangeeft, wordt niet als een rechte verticale lijn getekend. Het is een ‘S’ waarmee wordt aangeduid dat een en ander een dynamisch proces is. Het suggereert de beweging en toont dat yang en Yin ook de onbalans in verschillende richtingen representeren: op en neer, links en rechts, voor en achter. En dus ook bij de eigenschappen vol en leeg, hard en zacht enz.
Je kan dus stellen, dat yin en yang de te onderscheiden delen van de Tao zijn, die elkaar veroorzaken en in stand houden. Het zijn de delen van de eenheid (tao). (Bron)
Mijn advies is ook dynamisch, omdat geen enkel lichaam hetzelfde reageert op voeding, beweging en stress. Dit maakt mijn werk erg uitdagend, maar het geeft mij ook extra voldoening als ik weer iemand heb kunnen helpen.
In grote lijnen zijn mijn adviezen uiteraard hetzelfde, want we hebben allemaal voldoende voedingsstoffen nodig. Sommigen hebben alleen iets meer koolhydraten nodig en anderen juist meer vetten of eiwitten.
In de verschillende levensfasen zijn sommige stoffen ook belangrijker dan de andere. Zo hebben kinderen minder eiwitten nodig dan de gemiddelde volwassene. De hoeveelheden vitamines en mineralen verschillen ook per leeftijd en vaak zelfs per geslacht.
Ook is het voor iedereen belangrijk om voldoende te bewegen, maar niet iedereen kan dit even gemakkelijk vanwege fysieke problemen of drukke dagen (zie ook Kijk naar wat je wel kan). En soms heeft iemand gewoon een gigantische hekel aan iets. Velen hebben bijvoorbeeld een hekel aan de sportschool of juist aan hardlopen of fietsen. Dan is het belangrijk om iets te vinden wat je wel leuk vind en kan. Veel dingen worden gelukkig leuker naarmate je er beter in wordt en er een gewoonte van maakt.
Bewegen is ook een goede manier om je stresslevel te verlagen, net als ontspanning. We leven nu eenmaal in een zeer stressvolle omgeving en het is makkelijk om jezelf voorbij te lopen.
Je moet altijd nog even dit of dat doen en een uurtje Netflixen voor het slapen gaan lijkt dan een goede manier om te ontspannen. Helaas werkt tv kijken vaak averechts en wordt het uurtje eerder een paar uur waardoor het ten koste gaat van je slaap en moet je je ’s ochtends weer uit bed slepen en begint alles weer opnieuw.
En dan is er uiteraard nog het balans tussen alle drie.
Alleen gezonder (en slimmer) eten is niet voldoende om op lange termijn op gewicht te blijven, alleen veel bewegen ook niet en alleen maar relaxen ook niet.
Gezond en bewust eten zorgen ervoor dat je op gewicht blijft, beweging zorgt ervoor dat je lichaam gezond blijft en voldoende slaap en ontspanning zorgen voor mentaal herstel (en minder trek).
Heb je problemen met het vinden van jouw balans?
Neem contact met me op en dan gaan we het samen uitzoeken.