Afvaltrucjes die niet de moeite waard zijn

hoedJe hoeft maar een vrouwenblad open te slaan en je komt ze weer tegen: afvaltips en -trucjes. Ze beloven allemaal veel resultaat en in tegenstelling tot de Wondermiddeltjes, kosten ze vaak maar weinig. Mensen blijven ze daarom ook proberen en cliënten vragen er vaak naar.
In dit blog ga ik de bekendsten langs zodat ook jij je tijd niet verdoet.

Appelazijn

Neem voor iedere maaltijd een eetlepel appelazijn in een glas water. 
Het effect van appelazijn wordt natuurlijk extreem overdreven en je zult er in de praktijk niet van afvallen. Het lijkt uit een aantal kleine onderzoeken wel goed voor de spijsvertering te zijn en het kan helpen als je te weinig maagzuur hebt.
Het is wel in verband gebracht met een verbeterde bloedglucosespiegel, cholesterol en bloeddruk, maar kijk natuurlijk ook naar de rest van je leefstijl om deze te verbeteren.
Let er verder op dat je niet meer dan een eetlepel per keer neemt, verdun het in een groot glas water en drink het door een rietje. Azijn is tenslotte een zuur waardoor het je tanden, mond en zelfs je slokdarm kan aantasten. Dit kan de kans op kanker daar vergroten.
Of je giet het gewoon over je salade samen met wat extra vierge olijfolie voor een gezonde en simpele dressing.
Azijn maakt trouwens vlees malser dus dit maakt het ook een uitstekend ingrediënt voor marinades en stoofschotels.

Cafeïne

Cafeïne is de perfecte vetverbrander.
Cafeïne is een stimulerende stof, maar je zal er niet van af vallen. Cafeïne verbetererd wel tijdelijk je geheugen, alertheid en motivatie, maar teveel cafeïne veroorzaakt weer o.a. hartkloppingen, rusteloosheid, beven, suizende oren, uitputting en slapeloosheid.
Neem er dus niet teveel van en houdt het bij 400 mg (~4 kopjes koffie) per dag. Zwangere vrouwen mogen maximaal 200 mg per dag en kinderen onder de 13 helemaal niks. Hierboven mogen ze 1 drankje per dag.
Deze hoeveelheden zeggen natuurlijk nog niet veel dus hier is een lijstje van de hoeveelheden cafeïne per 100 ml: koffie 70 mg, oploskoffie 50 mg, cafeïnevrije koffie 3 mg, zwarte thee 30 mg, groene thee 15 mg, ijsthee 9 mg, energiedrank 30 mg, energieshot 135 mg, chocolademelk 2 mg en cola 10 mg.
Chocolade bevat, afhankelijk van de puurheid, tussen de 20 en 40 mg cafeïne per 100 gram.
Cafeïne is verder in verband gebracht met iets betere sportprestaties. Drink hiervoor een half uur voor het sporten 1-2 kopjes koffie.
Luister ook naar: Koffie: wat is het en wat zijn de voor- en nadelen voor onze gezondheid?

Citroensap

Vermeng een glas water met wat citroensap en drink dit op de nuchtere maag.
Dit zou de vetverbranding stimuleren zodat je, natuurlijk weer, snel afvalt.
De dag beginnen met een glas water is goed voor je, omdat je tijdens het slapen zweet en dit vochtverlies weer aangevuld moet worden. Of citroensap werkt is echter nooit bewezen. Als je het lekker vind kan het weinig geen kwaad (tenzij je de Valorieën methode doet), maar verwacht er geen wonderen van.
Drink dit trouwens ook door een rietje, want het kan je tanden ook aantasten.

Groene thee

Drink groene thee voor een betere vetverbranding.
Je moet er alleen wel minimaal 4 koppen per dag van drinken, het effect is ook hier minimaal en veel mensen vinden het te bitter en voegen er daardoor suiker aan toe…
Als je het lekker vind kan het natuurlijk geen kwaad, maar verwacht ook hier niet van dat je er echt van gaat afvallen.
Groene en zwarte thee bevatten wel stofjes die o.a. de kans op een beroerte en diabetes type 2 verlagen en het verlaagt je bloeddruk. Daarom staat thee van de theeplant dan ook in de Richtlijnen Goede Voeding.
Luister ook naar: Thee: wat is het en wat zijn de voor- en nadelen voor onze gezondheid?

Kou

Zorg ervoor dat je het koud krijgt zodat je lichaam harder moet werken om je warm te houden. Je kan ook de hele dag ijsblokjes eten of ijswater drinken.
Ze zeggen er alleen niet bij dat dit hooguit 50 kcal per dag is. Hiernaast is kauwen op ijsblokjes slecht voor je tanden.
Het is wel beter voor het milieu en je energierekening om ’s winters de verwarming niet te hoog te zetten en het lijkt wat gezondheidsvoordelen te geven. Zolang je niet overdrijft, kan het verder geen kwaad.

Pittig eten

Pittige kruiden zoals cayenne- en chilipeper verhogen de temperatuur van je lichaam, waardoor je lichaam harder moet werken om dit weer te verlagen.
Ook dit verschil is zo klein, hooguit 100 kcal extra als je er niet aan gewend bent, dat je je mond (en kont) er niet voor hoeft te verbranden. Te pittig eten kan hiernaast maag- en darmklachten veroorzaken als je er gevoelig voor bent.
Als je pittig eten lekker vind en er geen last van hebt dan kan je dat natuurlijk wel gewoon blijven doen.

Conclusie

Wat wel werkt is natuurlijk weer het oude vertrouwde “gezonder en dan vooral slimmer eten en voldoende bewegen”.
Maak een afspraak als je hier meer over wilt weten.