In verband met het coronavirus is momenteel alleen E-coaching mogelijk.

Afvaltrucjes die niet de moeite waard zijn

hoedJe hoeft maar een vrouwenblad open te slaan en je komt ze weer tegen: afvaltips en -trucjes. Ze beloven allemaal veel resultaat en in tegenstelling tot de Wondermiddeltjes, kosten ze vaak maar weinig. Mensen blijven ze daarom ook proberen en cliënten vragen er vaak naar.
In dit stukje ga ik de bekendsten langs zodat ook jij je tijd niet verdoet.

Appelazijn

Neem voor iedere maaltijd een theelepel of eetlepel appelazijn in een glas water. 
Het effect van appelazijn wordt natuurlijk extreem overdreven en je zult er in de praktijk niet van afvallen. Het lijkt uit diverse onderzoeken wel goed voor de spijsvertering te zijn en het is in verband gebracht met een verbeterde glucosespiegel (pas op als je diabetes hebt, het kan zijn dat je minder insuline nodig hebt), cholesterol en bloeddruk. Het kan daarvoor wel de moeite waard zijn om te nemen.
Je kan het op 2 manieren nemen. Je kan of 1 keer per dag een eetlepel, opgelost in een groot glas water, voor het ontbijt nemen of voor iedere hoofdmaaltijd 1 glas water met 1 theelepel appelazijn nemen. Verdun het altijd met water en drink het door een rietje, want het kan je tanden aantasten en als je het puur zou drinken, kan het zelfs je mond, keel en slokdarm aantasten. Azijn is tenslotte een zuur.
Neem niet meer dan de aanbevolen hoeveelheden. Het heeft geen nut en het kan bij grote hoeveelheden ervoor zorgen dat je o.a. kalium niet goed meer opneemt en het kan osteoporose veroorzaken.

Cafeïne

Cafeïne is de perfecte vetverbrander.
Cafeïne is een stimulerende stof, maar je zal er niet van af vallen. Het zal je even een boost geven, maar hierna zak je weer in. Teveel cafeïne is hiernaast erg slecht voor je. Zo veroorzaakt het o.a. hartkloppingen, rusteloosheid, beven, suizende oren, uitputting en slapeloosheid. Je kan dit voorkomen door maximaal 400 mg (~4 kopjes koffie) per dag binnen te krijgen. Zwangere vrouwen mogen maximaal 200 mg per dag en kinderen onder de 13 helemaal niks. Hierboven mogen ze 1 drankje per dag.
Deze hoeveelheden zeggen natuurlijk nog niet veel dus hier is een lijstje van de hoeveelheden cafeïne per 100 ml: koffie 70 mg, oploskoffie 50 mg, cafeïnevrije koffie 3 mg, zwarte thee 30 mg, groene thee 15 mg, ijsthee 9 mg, energiedrank 30 mg, energieshot 135 mg, chocolademelk 2 mg en cola 10 mg. Chocolade bevat, afhankelijk van de puurheid, tussen de 20 en 40 mg cafeïne per 100 gram.
Cafeïne is trouwens wel in verband gebracht met iets betere sportprestaties. Drink hiervoor 1 uur voor het sporten 1-2 kopjes koffie.

Citroensap

Vermeng een glas water met wat citroensap en drink dit op de nuchtere maag.
Dit zou de vetverbranding stimuleren zodat je, natuurlijk weer, snel afvalt.
De dag beginnen met een glas water is goed voor je, omdat je tijdens het slapen zweet en dit vochtverlies weer aangevuld moet worden. Of citroensap werkt is echter nooit bewezen. Als je het lekker vind kan het natuurlijk geen kwaad, maar verwacht er geen wonderen van. Drink dit trouwens ook door een rietje, want het kan je tanden ook aantasten.

Groene thee

Drink groene thee voor een betere vetverbranding.
Je moet er alleen wel minimaal 4 koppen per dag van drinken, het effect is ook hier minimaal en veel mensen vinden het te bitter en voegen er daardoor suiker aan toe…
Als je het lekker vind kan het natuurlijk geen kwaad, maar verwacht ook hier niet van dat je gaat afvallen.

Kou

Zorg ervoor dat je het koud krijgt zodat je lichaam harder moet werken om je warm te houden. Je kan ook de hele dag ijsblokjes eten of ijswater drinken.
Ze zeggen er alleen niet bij dat dit hooguit 50 kcal per dag is. Hiernaast is kauwen op ijsblokjes slecht voor je tanden.
Het is wel beter voor het milieu, en je energierekening, om ‘s winters de verwarming niet te hoog te zetten.

Pittig eten

Pittige kruiden zoals cayenne- en chilipeper verhogen de temperatuur van je lichaam, waardoor je lichaam harder moet werken om dit weer te verlagen.
Ook dit verschil is zo klein dat je je mond er niet voor hoeft te verbranden. Te pittig eten kan hiernaast maagklachten veroorzaken. Als je pittig eten lekker vind, kan je dat natuurlijk wel gewoon blijven doen.

Conclusie

Wat wel werkt is natuurlijk weer het oude vertrouwde “gezonder eten en voldoende bewegen”.
Maak een afspraak als je hier meer over wilt weten.

Print Friendly, PDF & Email

Ik wordt (hopelijk) binnenkort aan mijn rug geopereerd waardoor ik 2 maanden lang geen cliënten kan ontvangen. Deze is echter voor onbepaalde tijd uitgesteld in verband met het coronavirus.
Mijn consulten blijven daardoor voorlopig gewoon doorgaan. Ik ben volledig overgegaan op E-coaching om de gezondheid van beide kanten van de tafel te beschermen.