Visceraal vet

Visceraal vet is het vet wat zich, ter bescherming, om de organen bevind in de romp en in de buik.

buikvet visceraal vet
Visceraal vet
Klik op het plaatje voor een grotere versie.

Het grote probleem van visceraal vet is dat het niet duidelijk zichtbaar is.
Zo kan iemand met veel zichtbaar (subcutaan) lichaamsvet een laag viscerale vetwaarde hebben en iemand met weinig zichtbaar lichaamsvet een hoog viscerale vetwaarde.
Het schijnt zelfs zo te zijn dat 40% van de “slanke” mensen van binnen “te dik” is!

De beste manier om de viscerale vetwaarde te bepalen is met een CT- of MRI scanner, dit is uiteraard erg duur en niet te doen. Gelukkig kunnen sommige bio-impendantie weegschalen (zoals de mijne) dit ook. Dit kan uiteraard nooit zo nauwkeurig als een medische scan, maar het geeft je wel een goed idee van hoe het ermee staat.
De taille meting is ook een goede aanduiding. Voor vrouwen is het belangrijk om deze onder de 80 cm te houden en voor mannen onder de 94 cm.

Voor visceraal vet zijn er eigenlijk maar 2 groepen waardes die belangrijk zijn: minder dan 12 en meer dan 12.
Een viscerale vetwaarde van minder dan 12 is goed en erboven geeft het een vergrootte kans op verschillende gezondheidsproblemen. Teveel visceraal vet is erg gevaarlijk, omdat het onder andere de organen in de verdrukking brengt. Zo worden obese mensen bijvoorbeeld kortademig, omdat ze niet alleen extra gewicht mee moeten slepen, maar ook omdat de longen minder de ruimte hebben door het vet. De lever raakt ook van binnen vervet en kan zijn ontgiftende functie niet goed meer uitvoeren.
Visceraal vet produceert ook verschillende stofjes zoals vetzuren, hormonen en ontstekingseiwitten. Deze vergroten de kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, Diabetes Type 2 en een hoog cholesterol.

Als je waarde te hoog is, is het belangrijk om je leefstijl te veranderen door gezonder te gaan eten, meer te gaan bewegen voor voldoende rust te zorgen. Het viscerale vet wordt dan vanzelf minder en je zult merken dat je je veel beter gaat voelen.
Crashdiëten schijnen averechts te werken dus doe het rustig aan of neem contact met me op voor een (online) begeleiding of een Voedingsanalyse.

Share Button

2 Reacties op Visceraal vet

 • Ik heb zelf geen visc vet zo weinig dat het niet gemeten kon worden is dit ook goed? Ik sport 7x in de week en ben 16 jaar oud

  • Amanda

   Beste Gregor,

   Onder de 18 jaar is het bepalen van het visceraal vet vaak erg moeilijk, omdat je nog in de groei bent. De meeste weegschalen geven het daarom niet eens aan.
   Als je zoveel sport, dan is de kans ook klein dat je je daar echt zorgen over hoeft te maken. Vooral op jouw leeftijd.
   Ik wil je trouwens wel aanraden om 1 dag per week niet te sporten. Je lichaam heeft tenslotte ook z’n rust nodig. :)

   Groetjes,
   Amanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>